Szalmonella okozta a szekszárdi ételmérgezést

MTI
2001.06.13. 10:51
A laboratóriumi vizsgálat során kiderült, hogy szalmonella enteritidis baktérium okozta a hét végi szekszárdi ételmérgezést. Az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa, Brázay László arról számolt be, hogy a csokoládé sodóból sikerült kitenyészteni a szalmonella baktériumot. Az ételt pénteken fogyasztották el a megyei önkormányzat kórházának óvodájában, továbbá - mint most kiderült, a kórház három osztályán - , s a tömeges megbetegedésre húsz órányi lappangási idő után, vasárnap derült fény. Feltehető, hogy a kórház főzőkonyhájáról indult ki a fertőzés akár konyhatechnológiai eljárások, akár az ott dolgozók fertőzöttsége miatt. A vizsgálat során kiderült, hogy a "könnyű vegyes" menüből nem csak az óvodások és a felnőtt dolgozók, hanem a kórházi osztályokon is fogyasztottak - összesen 59 gyermek és 27 felnőtt fertőződött meg.