Választási szövetséget alapítottak a romák

Roma Sajtóközpont
2001.06.21. 18:29
A jövő évi választásokon induló, és minden körzetben jelöltállítást tervező választási szövetséget hozott létre négy roma szervezet. A szövetség vezetői mögött kevéssé ismert szervezetek állnak. A Bihari Endre vezette Magyarországi Roma Párt, a Magyarországi Cigány Szervezetek Érdekszövetsége, míg a másik két szervezet: a Rom Roma Magyar Polgárjogi Mozgalom és az 1999-ben bejegyzett Roma Egység Pártja. A szervezetek vezetői közül egyedül Ruva Farkas Pálnak van komolyabb múltja a roma politikában: annak a Roma Polgári Tömörülésnek a szóvivője, amely két éve több kisebbségi önkormányzati mandátumot is szerzett Budapesten, és amely bojkottjával kétszer is megakadályozta a fővárosi cigány kisebbségi önkormányzat megválasztását.

1989 óta számos roma párt jött létre Magyarországon, többnyire politikai súly nélkül. Az egyetlen szervezet, amely önálló jelölteket tudott állítani az országgyűlési választásokon, az 1994-ben a Phralipe Független Cigányszervezet vezetésével létrejött Cigányok Szolidaritási Pártja volt, amelynek négy jelöltje akkor átlagosan 5,5 százaléknyi szavazatot kapott. Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke 1998 óta többször is bejelentette, hogy pártot alapít.

1993-ban a Politikatudományi Intézet a kérdéssel is kapcsolatos 2000 fős felmérést készített a magyarországi romák körében. Az eredmények alapján a megkérdezettek csak a töredéke ment el szavazni, s még a kisebbségi önkormányzati választásokon is csupán 20-30 százalék körüli volt a roma részvételi arány. A Legfelsőbb Bíróság adatai szerint jelenleg kilenc roma párt van az országban.