Az Ezüsthajónál készült a Bánk bán fiktív költségvetése

Magyar Hírlap
2001.06.22. 06:39
A Bánk bán-operafilm hivatalosan benyújtott, illetve fiktív költségvetését ugyanazon személy, az Ezüsthajó Kft. gyártásvezetője, Endrődy Balázs készítette - derül ki a Magyar Hírlap birtokában lévő igazságügyi írásszakértői véleményből. A vizsgálatot a film finanszírozását firtató Tóth András szocialista képviselő készíttette el és bocsátotta a lap rendelkezésére. A kézzel írt "alternatív" költségvetésből az derül ki, hogy szerzője valakik megrendelésére kiszámolta, miként lehetne 150 millió forinttal olcsóbban elkészíteni a hivatalosan 766 milliós állami támogatáshoz juttatott szuperprodukciót. A film producere a Fidesz kampányaiban főszerepet játszó Wermer András, aki a produkcióért a hivatalos büdzsé szerint tízmillió forintot vehet fel. Az írás szófordulatai árulkodóak: "a különbség 75 százalékát a megbeszélt tételekre tettem", "a maradékot szétszórtam olyan sorok között, ami szintén kivehető".

A papírok tanúsága szerint szándékosan megnövelték többek között a produceri költségeket (5 millió forinttal), a kellékekét (14 millióval), a szállítást (11 millióval) és a díszletépítést (13 millióval).
Az Ezüsthajónál végzett számítás szerint a két büdzsé között nettó 84 milliós különbség érhető el, ehhez hozzászámították a cégnek járó szervezési díj nagyobbik hányadát (56 milliót), és további 15 milliós várható megtakarítással kalkuláltak. A feljegyzés szerint számoltak a "pénz kivételének" költségeivel is.
Mivel a film finanszírozásának ellentmondásait a kulturális tárca mindeddig nem magyarázta meg, ezért most már az igazságszolgáltatás irányába tesz lépéseket a szocialista Tóth András.