Átadták a Hősök terét

MTI
2001.08.18. 20:10
A rendezvényen Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere mondott ünnepi beszédet. A Hősök emlékkövénél a kultuszminiszter és a főváros vezetői mellett - a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében - Szabó János miniszter, Fodor Lajos vezérezredes, vezérkari főnök és Nagy János budapesti helyőrségparancsnok helyezett el koszorút.

A műsorral egybekötött ünnepség zárásaként Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Márkus Mihály református püspök, Szebik Imre evangélikus elnök-püspök és Verő Tamás rabbi mondott imát.

A Hősök terén álló Ezredéves Emlékmű szobrait és domborműveit háromnegyed év alatt restaurálták: a szobrokat tavaly novemberben mozdították el helyükről és ez év augusztus 1-jén helyezték vissza talapzatukra. A Hősök emlékköve köré - annak védelme érdekében - korhű megjelenésű, öntöttvasból készült, hozzávetőlegesen egy méter magas kerítést emeltek. A követ a jövőben - a tervek szerint - díszőrség vigyázza majd.