Időközi választásokat és népszavazásokat tartottak

MTI
2001.09.23. 22:03
A Baranya megyei Egerágon és a Győr-Moson-Sopron megyei Dunaremetén polgármestret választottak, míg a Heves megyei Abasárhoz tartozó Pálosvörösmarton az önállósodásról döntöttek a helyiek vasárnap.

A függetlenként indult Kanka Tibor helyi vállalkozót választotta polgármesterévé vasárnap Dunaremete. A szavazásra jogosultak 85 százaléka, szám szerint 168-an adták le voksukat reggel hat és este hét óra között a szigetközi településen. A győztes jelölt 105, a másik - szintén független - jelölt 63 szavazatot kapott. A választásra a korábbi elöljáró lemondása miatt volt szükség.

Egerág lakói községük háziorvosát, eddigi alpolgármesterüket, dr. Paulai Jánost választották meg vasárnap a tisztéről családi okok miatt lemondott korábbi vezető, Kiss Jenő helyére. A Baranya megyei falu arra jogosult 780 polgárának 64 százaléka - összesen 505 választó - adta le voksát a három független jelöltre. A 494 érvényes szavazatból 237-et szerzett meg dr. Paulai János, hússzal többet, mint a második helyezett ifjabb Hegyi Győző.

Pálosvörösmart a jövőben ne Abasár része, hanem önálló község legyen - így foglalt állást a szavazók 87.5 százaléka vasárnap a településrész jövőjéről rendezett helyi népszavazáson. A voksolás alkalmával a 439 szavazásra jogosult polgár 78.6 százaléka, vagyis 345 választó nyilvánított véleményt az urnáknál. Az elszakadást az elsöprő többség, a szavazók 87.5 százaléka támogatta, ami 301 voksot jelent.