Pintér nemzetközi megfigyelőket ígér az áprilisi választásokra

MTI
2002.01.09. 19:16
A Belügyminisztérium az MSZP felhívása nélkül is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) fordult volna a magyarországi választások folyamatának ellenőrzéséért, ugyanis erre a magyar kormány kötelezettséget vállalt - nyilatkozta a belügyminiszter szerdán az MTI érdeklődésére.

Pintér Sándor elmondta, hogy a BM még ezen a héten válaszol a kilenc szocialista képviselő által küldött levélre, amelyben azt indítványozták: a kormány hívjon nemzetközi megfigyelőket az országgyűlési választásra.

A belügyminiszter ismertetése szerint a nemzetközi megfigyelőkről szóló, úgynevezett európai biztonsági egyezményt 1990-ben Antall József akkori miniszterelnök írta alá Koppenhágában, másodszor pedig 1999-ben Orbán Viktor miniszterelnök Isztambulban. Ebben az egyezményben 54 ország vállalja azt, hogy választásaikra meghívják az EBESZ megfigyelőit.

Pintér Sándor közölte, hogy az MSZP-től december 20-án olyan levelet kapott, amelyet a kapunál adtak le a Belügyminisztériumban, és azt nem az Országgyűlés elnökén keresztül jutatták el hozzá. Ezért így, az államigazgatási eljárás általános szabályainak megfelelően, nem tizenöt, hanem harminc nap válaszadási idő áll a tárca rendelkezésére.

Megjegyezte: az 1990-es, az 1994-es és az 1998-as választásokkor is voltak úgynevezett hosszú távú és rövidtávú nemzetközi megfigyelők Magyarországon.