Kökény Mihályt kitiltották a debreceni kórházakból

MTI
2002.01.15. 15:12
Nem mehetett be Debrecen egészségügyi intézményeibe az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke, mert - mint kedden egy debreceni gyógynövényboltban tartott sajtótájékoztatóján elmondta - az ellenzéki politikusok nem kívánatos személyek a cívis városban.

Kökény Mihály beszámolt róla, hogy az egészségügy helyi sajátosságairól, a kórháztörvény hatásairól és a magyar-román miniszterelnöki egyetértési megállapodásnak az egészségügy következményeiről szeretett volna a helyi egészségügyi intézményekben tájékozódni.

A politikus megítélése szerint az ilyenfajta tájékozódás kötelessége egy hivatalban lévő országgyűlési képviselőnek, arról nem szólva, ha történetesen a képviselő az egészségügyi bizottság elnöke.

Kökény Mihály megdöbbentőnek nevezte, hogy ebben megakadályozták, mint ahogy azt is, hogy a végül titokban egy helyi nyilvános vendéglátó helyen létre hozott találkozón az ott lévő egészségügyi vezetők - állítása szerint - félve néztek körül, hogy látja-e őket valaki.

- A fortélyos félelem igazgat Debrecenben, ami rég letűnt idők emlékét idézi - mondta a szocialista politikus, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy "három hónap múlva vége lesz ennek a rémálomnak".

A sajtótájékoztatón jelen lévő Csontos János debreceni szocialista önkormányzati képviselő arról tájékoztatott, hogy Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere a múlt év végén levelet küldött valamennyi helyi intézményvezetőnek arról, hogy az intézményekben kampánytevékenységet nem lehet folytatni, s a vezetőknek jelenteniük kell, ha hozzájuk ilyenfajta megkeresés érkezik.