Jogsértő volt a HM szeszvásárlása?

Népszava
2002.02.08. 10:44
Nincs jövedéki engedélye annak a cégnek, amely a Honvédelmi Minisztérium (HM) alkoholbeszerzéseit nyerte el a közelmúltban - értesült a Népszava. A tízezer forinttal alapított betéti társaság a hadsereg Hotel Hadik és Hotel Pátria nevű szállodájába 2 ezer liter pezsgőt, 7,5 ezer liter bort, csaknem 10 ezer liter sört és 2,5 ezer liter röviditalt szállít - összesen 35 millió forint értékben.

A törvény azt mondja ki, hogy jövedéki termékkel kizárólag a vámhatóság által kiadott engedély birtokában folytatható kereskedelem. Hiányában a kereskedő még az árukészletét sem tudja beszerezni - közölte a vámhatóság.

Jövedéki engedélyt egyébként csak az kaphat, aki úgynevezett jövedéki biztosítékot nyújt - alkoholtermék nagykereskedelme esetén ez 22 millió forint. Az engedélyhez ezenkívül rendelkeznie kell - telephelyenként legalább száz négyzetméteres biztonságos raktárral. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) - az információt megerősítve - közölte, hatályos nyilvántartásuk szerint a Hote Bt. nem rendelkezik érvényes jövedéki engedéllyel.