Meghallgatnák Orbán Pétert a házkutatások gyakorlatáról

MTI
2002.02.11. 14:32
Pozsgai Balázs, az Országgyűlés Rendészeti Albizottságának elnöke kilátásba helyezte hétfőn Győrött, hogy összehívja az albizottságot és kezdeményezi Orbán Péter országos rendőr-főkapitány meghallgatását arról, milyen módon születnek döntések a házkutatások elrendeléséről. Az MSZP-s országgyűlési képviselő egy fórumon elmondta: a kérdés aktualitását az adja, hogy a rendőrség február 5-én hajnali öt órakor házkutatást tartott az Országos Nyugdíjas Szövetség ügyvezető elnökénél, a Győrött élő Jankovits Györgynél.

A nyugdíjas politikust autócsempészéssel gyanúsították: a tulajdonában lévő kocsi rendszáma állítólag hasonlított annak az autónak a rendszámához, amelyet még decemberben Balassagyarmat térségében csempésztek ki az országból. Az inkriminált eset aznap történt, amikor az MSZP a 700 ezer tagot számláló Országos Nyugdíjas Szövetséggel megállapodást kötött - hangsúlyozta Pozsgai Balázs. Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint ez a házkutatási eset is "példázza, hogy a jelenlegi hatalom él a finom megfélemlítésekkel, használja a nyomásgyakorlás eszközeit".

A nyugdíjas szövetség ügyvezető elnökének gépkocsi iratait a balassagyarmati nyomozók rendben találták, s időközben az is kiderült, hogy a kocsijának típusa sem egyezett az eltűnt autóéval. Kis körültekintéssel mindezt ki lehetett volna deríteni házkutatás nélkül is - vélekedett Pozsgai Balázs.