Zsinati támogatás a koalíciónak?

Népszabadság
2002.02.21. 08:31
Ne hagyják magukat senkitől sem megfélemlíteni - kéri a híveket a református egyház választási körlevele. A nyilvánosság kizárásával tanácskozó zsinat választási körlevele szerint nem szabad megengedni, hogy eldurvuljon a választási küzdelem. Fontos egy-egy országgyűlési képviselő személyi alkalmassága is, de még fontosabb az, hogy melyik pártot képviseli. A körlevélben szereplő leírások és utalások alapján úgy tűnik, hogy a felhívás burkolt formában a Fidesz-MDF koalíció támogatására szólít fel. A református egyház egyik rangos - neve elhallgatását kérő - képviselője a napilapnak megerősítette, hogy valóban ez a politikai következtetés adódik a körlevél szövegéből.

A zsinat módosította az egyház nyugdíjtörvényét, a tisztségviselők nyugdíjba vonulásának felső korhatára 75 évről 70 évre csökkent. Bölcskei Gusztáv lapunk előző számában úgy nyilatkozott, hogy a javaslat nem a 72. évében járó Hegedűs Loránt dunamelléki püspök ellen irányul. Az új szabályok mindenféle halasztási lehetőség nélkül, 2003. január 1-jén hatályba lépnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Hegedűs püspök nem indulhat az idén esedékes református tisztújításon, hanem nyugdíjba kell vonulnia.

Tavaly év végén a zsinat elhatárolódott ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, MIÉP-es parlamenti képviselő antiszemitának tartott nézeteitől. Hegedűs püspök a napilap kérdésére kijelentette, hogy "semmilyen szín alatt" nem ért egyet a zsinati határozatokkal, de részletes álláspontját csak a későbbiekben kívánja kifejteni.