Túlértékelt a Gripen-program?

Napi Gazdaság
2002.03.14. 07:17
A Gripen ellentételezési (offset) programja - bár sokan csodákat várnak tőle - mind makrogazdasági, mind ágazati összevetésben csekély összegről szól a maga 118 milliárd forintjával. A nagyobb beruházások várhatóan a svéd érdekeltségű vállalatokra jutnak majd, a beszállítói együttműködés pedig alig elérhető célnak látszik.

A Gripen ellentételezési programjától lassan a fél ország megváltást vár, holott makrogazdasági szempontból igencsak kis léptékű ügylet. A vadászgépek bérlésének 108 milliárdos költségével szemben 9 év alatt megvalósuló 118 milliárdos offset áll, amelynek 32 százaléka beruházás, nagyobb része pedig többletexport. Az éves átlagos beruházás így 4 milliárd, az éves átlagos többletexport 9 milliárd forint körüli lenne.

Ez a kivitel csak egy csepp az éves áruforgalom több ezer milliárdos tengerében, és az évente Magyarországra érkező néhány százmilliárdos működőtőke is nagyságrendekkel több a Gripen-program kapcsán várható befektetések értékénél. Az ellentételezésből azonban mindenki szeretné kivenni a részét, így már 78 kistérség szerepel a kiemelt befektetési területek között, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a működőtőke a megfelelő infrastruktúrájú területek felé tart.