Nem sértette meg a választási alapelveket a zuglói polgármester

MTI
2002.03.18. 21:21
Nem sértette meg Zugló polgármestere sem a választási kampányban való önkéntes részvételre vonatkozó alapelvet, sem a választás tisztaságának alapelvét kampánytevékenysége során - tartalmazza a Fővárosi Bíróság végzése. A bíróság ezzel a végzéssel megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 8-án kelt határozatát, amely - a 22. számú országos egyéni választókerületi bizottság (oevb) március 4-i határozatát megváltoztatva - megállapította, hogy Kutalikné dr. Kardos Zsuzsanna szórólapjával megsértette a választás tisztaságának törvényi követelményeit is.

Az FVB kifogása az volt a jelenlegi zuglói polgármester szórólapjával kapcsolatban, hogy azon engedély nélkül szerepeltették több személy, köztük két köztisztviselő és a katolikus egyház bíboros-prímásának fényképét. A Fővárosi Bíróság azonban megállapította, a választási eljárásról szóló törvény arról rendelkezik, hogy a kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. A plakát olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül előállítható.

Az indoklás szerint személyiséghez fűződő jog sérelmének a következetes joggyakorlat szerint nem minősül a közéleti személyiségekről nyilvános közszereplésük során készített képfelvétel közzététele, a nyilvános közszerepléssel kapcsolatos nyilvánosságra hozatal nem igényli az érintett hozzájárulását.