Nemzetközi Roma Nap: megkoszorúzzák a Dunát

RSK
2002.04.08. 16:13
Az 1971 óta minden évben világszerte megünnepelt napon a romák több világvárosban így Budapesten is megkoszorúzzák város folyóját. A Romani Union - Roma Világszövetség 1971. április 8-i londoni megalakulásának évfordulóját a romák nemzetközi ünnepeként tartják számon. Ez alkalomból Magyarországon több roma szervezet hétfőn az Erzsébet híd pesti hídfőjénél a cigányság nagy vándorlásáról, a balkáni háborúk elől menekülőkről és a rasszizmus elől kivándorlókról emlékezve szórnak virágot a Dunába.

A Magyarországi Roma Parlamentben 14 órakor Kamondi Zoltán "Kísértések" című Filmszemle-díjas filmjét vetítik, 17 órától Túró Zoltán festőművésznek nyílik kiállítása, 18 órától pedig az Ando Drom szórakoztatja majd a látogatókat.

A Duna-parti megemlékezés szervezői közleményben üdvözlik a romák nagyarányú részvételét a választáson, és arra biztatják őket: a második fordulóban is menjenek el voksolni. "A magyar demokrácia szempontjából örömteli változásként értékeljük, hogy a szélsőséges MIÉP kiszorult az országgyűlésből, de még kedvezőbb, hogy a demokratikus értékeket valló baloldali és liberális erők helyzete megerősödött." - kommentálták a roma szervezetek a választások első fordulójának eredményét.