Több száz doktor vállalna munkát külföldön

Magyar Hírlap
2002.05.02. 08:09
Három évre Svédországba szerződött májustól tizenhat magyar orvos. A fiatal, de tapasztalt radiológusok és patológusok Göteborg megyében vállaltak állást, elsődlegesen egzisztenciális és csak másodsorban szakmai okokból. Hasonló megfontolásból csaknem 850 szakorvos vállalna munkát az Európai Unióban, legalábbis ennyien jelentkeztek - sokan több szakvizsgával - a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK).

Svédország mellett megkeresték a kamarát már Németországból is, ahol főként a volt NDK területén foglalkoztatnának jelentős számban magyar háziorvosokat. Franciaország szintén érdeklődik a magyar doktorok iránt, innen azonban még nem érkezett hivatalos megkeresés. A magyar szakorvosok iránti érdeklődés Gyenes Géza szerint döntően az európai uniós orvoshiánnyal magyarázható.

A Magyar Orvosi Kamara egyébként úgy számol, ahhoz, hogy vonzóbb legyen a szakma, egy szakorvosnak minimum nettó 1200, bruttó 4000-4600 forint órabért kellene fizetni. Ez havonta még mindig csak bruttó 600 ezer forintot jelentene, vagyis a kamara a jelenlegi kormány által előirányzott 150 ezer forintos orvosi minimálbért csak a kezdő orvosok esetében tudná elfogadni.