A Legfelsőbb Bíróság előtt az Országimázs-per

Népszabadság
2002.05.14. 08:21
Megismerhetők-e az Országimázs Központ (OK) két évvel ezelőtti szerződéseinek részletei - erről kell döntenie a Legfelsőbb Bíróságnak abban a perben, amit két szocialista képviselő indított az OK ellen.

Keller László és Veres János szocialista képviselők két évvel ezelőtt azt szerették volna megtudni, hogy az Országimázs Központ 2000-ben milyen szerződéseket kötött, s azok mögött milyen pénzmozgás volt. A központ előbb nem válaszolt, majd szűkszavúan tájékoztatott. E szerint 2000-ben 4,2 milliárd forint állt rendelkezésre, s abból 2,6 milliárdot december 15-ig már elköltöttek. Ezen túlmenően közölték, hogy 2000-ben 213 szerződést kötöttek; ebből 31-et állami ünnepségekhez tartozó feladatokra, 111-et a dokumentációs tár forgatásaira, négyet marketing-kommunikációs feladatokra, hármat támogatásokra, 64-et pedig egyéb feladatokra. A közbeszerzési pályázatok nyerteseivel kötött szerződések részleteiről azonban üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkoztak.

A képviselők ezután bírósághoz fordultak, és többek között a szerződések megismerését, s azok tartalmának nyilvánosságra hozatalát kérték. A Legfelsőbb Bíróság június 5-re tűzte ki a másodfokú tárgyalást.