Schmitt Pált jelölik a főpolgármesteri posztra?

Népszabadság
2002.05.30. 07:34
A Fidesz és az MDF pénteken jelenti be, hogy Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hazánk svájci nagykövetét jelöli főpolgármester-jelöltnek az őszi önkormányzati választásokon.

A hírt a szerdán még Svájcban tartózkodó Schmitt Pál sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lapnak. Azt azonban elmondta, amennyiben felkérik a jelöltségre, akkor még pénteken fel kívánja keresni Kovács László külügyminisztert, mert ebben az esetben fel kell adnia nagyköveti posztját. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztségéről azonban nem kíván lemondani, mert az társadalmi megbízatás, másrészt pedig nagyon közel áll a szívéhez.

A parlamenti választások előtt még úgy volt, hogy a Fidesz Pokorni Zoltán pártelnököt indítja főpolgármester-jelöltnek. Áprilisban azonban a Fidesz nagyarányú vereséget szenvedett a fővárosban. A Fidesz vezetése ezért úgy ítélte meg, hogy nem pártpolitikussal, hanem párton kívüli személyiséggel kell nekivágnia az őszi választásnak, aki nem csak a jobboldali szavazóbázist tudja megszólítani.