Hajnalka
-1 °C
15 °C

Szabó József az MDNP új elnöke

MTI
2002.06.01. 20:28
Új elnököt választott Szabó József személyében a Magyar Demokrata Néppárt szombati, Budapesten tartott országos küldöttgyűlésén. Szabó József eddig alelnöke volt a pártnak és alapító tagja a Centrumnak.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pusztai Erzsébet - aki négy éven át állt az MDNP élén - nem vállalata a jelöltséget az elnöki posztra. Négyéves munkáját a küldöttgyűlés elismeréssel és köszönettel nyugtázta.

Az új pártelnök elmondta: a küldöttgyűlés úgy határozott, hogy újra kell gondolniuk a Centrum pártot alkotó szervezeteknek együttműködésüket.

Alapfeltételnek nevezte azt, hogy a Centrum politikájában érvényesüljön a Néppárt értékrendje, és az MDNP kellő mértékű befolyással bírjon a pártszövetségen belül. Mint a pártelnök elmondta, a küldöttgyűlés elismerte a Centrum parlamenti választási eredményét, súlyos hibának minősítette és elítélte viszont azt, hogy elnöksége a választások második fordulója előtt, a Néppárt tiltakozása ellenére, a kormányváltó erők támogatására kérte a választókat. A küldöttgyűlés szerint ez ellentétben állt a Centrum támogatóinak akaratával, valamint azzal a megállapodással, amelyet a négy alapító párt a Centrum létrehozásakor kötött. Szabó József megjegyezte, hogy a Centrum alapvetően csak a választások első fordulóján való indulásra volt "kitalálva", és ez okozott a két forduló között zavarokat a pártban. Pusztai Erzsébet a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy négyéves pártelnöksége idején mindvégig a jobbközép pártokkal való együttműködésre törekedett. Mint mondta, tavaly ősszel a Centrum megalakulásával ugyan nem jobbközép, de középpárti együttműködés valósult meg. Úgy vélte, hogy a Néppárt mos új helyzet előtt áll, mert újra kell tárgyalni a Centrumban való együttműködést. - Az új műsorhoz pedig új férfi kell - mondta lemondását indokolva Pusztai Erzsébet. Az elnöki posztért indult Raskó György, a párt elnökségi tagja is, aki azonban alulmarat Szabó Józseffel szemben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.