Készül a parlamenti munkarend tervezete

Népszabadság
2002.06.06. 07:52
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hamarosan a házbizottság elé terjeszti a T. Ház új munkarendjére vonatkozó javaslatot. Ezt azonban várhatóan csak ősztől vezetik be. Addig a kormány száz- napos programjában megfogalmazott intézkedések végrehajtásához igazodik a július végéig tartó nyári ülésrend.

A Népszabadság információi szerint ősztől a most már kormánypárti MSZP és SZDSZ választási kampányában tett ígéretének megfelelően a háromhetes ülésrendről visszatérnek a hetenkénti munkához. Ezen belül azonban jelentős átalakítások lesznek, amelyek tekintetbe veszik a koalíció kisszámú többségét. Úgy tudjuk, ősztől nem hétfőn és kedden, hanem kedden és szerdán fog ülésezni a parlament. Hétfőnként a frakciók és különböző kabinetjeik tanácskozhatnak majd, felkészülve a plenáris ülésekre. Csütörtökönként pedig a bizottságok vitathatják meg a különböző javaslatokat.

A tervek szerint két különböző hét lesz a parlamenti munka szempontjából. Az úgynevezett "A" hét kedd délelőttjén fogadják el a két hétre szóló napirendet, ilyenkor szavaznak a törvényjavaslatokról, illetve az interpellációkra adott kormányzati válaszokról. A "B" héten nem lesz szavazás, hanem a törvényjavaslatok érdemi vitája folyik a T. Házban. Ezzel a koalíció valamelyest mentesíteni kívánja a kormánytagokat a hetenkénti parlamenti jelenléttől, akiknek sokszor külföldre kell utazniuk.