Béremelések a kormányülés napirendjén

MTI
2002.06.06. 20:54
A kormány pénteki ülésén folytatja az első 100 napra vonatkozó program végrehajtásához szükséges javaslatok megtárgyalását - közölte Gál J. Zoltán csütörtökön az MTI-vel. A kormányszóvivő elmondása szerint - a múlt heti elvi döntést követően - határoznak az átlagosan 50 százalékos, mintegy 600 ezer embert érintő közalkalmazotti béremelésről.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez a döntés a közalkalmazottakon kívül az oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi humán szolgáltatást végzőket, illetve az alapítványi, egyházi és más fenntartású intézmények alkalmazottait is érinti. Ilyen mértékű béremelésre még nem volt példa Magyarországon - tette hozzá.

Gál J. Zoltán rámutatott: a javaslat szerint szeptember 1-től változik a közalkalmazottak bérilletmény táblázata. Ismertetése szerint a legalacsonyabb fizetési fokozatban havi 50 ezer forint lesz a garantált illetményminimum. A pályakezdő diplomások garantált illetménye legalább havi 100 ezer forint lesz - tette hozzá. A kormányszóvivő elmondta: a kormány szeptember 1-től tervezi bevezetni a diplomás minimálbért, és szintén ettől az időponttól lenne adómentes a minimálbér.