Gazdasági vizsgálat dönt a vasúttársaság jövőjéről

Népszava
2002.06.18. 07:17
Átfogó vizsgálatra kerül sor a Magyar Államvasutak Rt.-nél és a tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál - tájékoztatta a Népszavát Kovács Ferenc, a Gazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési és pénzügyi helyettes államtitkára. A tulajdonosi jogokat felügyelő helyettes államtitkár szerint mindenképpen indokolt kellően áttekinteni a legtöbb munkavállalót foglalkoztató állami vállalat helyzetét, mielőtt stratégiai döntéseket hoznának a MÁV jövőjéről.

Az államtitkár nyilatkozata megerősítette a Népszava azon információit miszerint egy operatív gazdasági vizsgálóbizottság teljeskörű felmérést végez majd a vasúttársaság pénzügyi-gazdasági helyzetéről. Erre korábban több munkavállalói javaslat is érkezett a minisztériumhoz, amelyek szerint a vasúttársaság és gazdasági társaságai közötti kapcsolatok átláthatatlanok és követhetetlenek. A Népszava úgy tudja, éppen emiatt jelentős stratégiai változásokat készít elő a szaktárca a vasúti területen.

A államtitkára megerősítette a tárca vezetőjének, Csillag Istvánnak korábbi kijelentését, amely szerint a vizsgálat eredményei döntenek majd az elmúlt években sokat támadott vasúti vezetés jövőjéről is. A személycseréket firtató kérdésünkre az államtitkár úgy nyilatkozott, a szaktárcának vannak elképzelései a vasút jövőjéről, de azokat csak akkor kívánják véglegesíteni, ha az átfogó vizsgálat már megmutatta, milyen tevékenység folyt valójában a hazai vasúttársaságnál az elmúlt években.