A Jászság az őszi választások után régiót akar váltani

Népszabadság
2002.07.04. 07:57
A Jász Önkormányzatok Szövetsége arra készül, hogy az őszi önkormányzati választások után kezdeményezi a jelenlegi statisztikai-tervezési régiók határainak felülvizsgálatát. Magyar Levente, a szövetséghez tartozó Jászberény szabad demokrata polgármestere tegnap tudósítónknak azt nyilatkozta: Jász-Nagykun-Szolnok megyének az elmúlt négy évben semmilyen előnye nem származott abból, hogy az észak-alföldi régióhoz tartozott.

Magyar Levente leszögezte: a jelenlegi kormány programja lehetővé teszi a mostani régiók határainak módosítását, ehhez azonban meg kell várni az őszi önkormányzati választásokat. A polgármester kifejtette: az újonnan felálló megyei közgyűléseknek kell majd dönteniük arról, hogy egyetértenek-e a jelenlegi felosztással, vagy még az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk előtt változtatnának azon.

Magyar Levente elmondta: az elmúlt hónapokban már felvették a kapcsolatot Pest és Nógrád megye illetékeseivel, mert elképzelésük szerint velük - illetve még Budapesttel - együtt alkothatnának közös, központi régiót. A jászberényi polgármester hangsúlyozta: a tervezett változtatást az is indokolja, hogy az említett megyékkel gazdasági, oktatási és egészségügyi területen is szorosabb kapcsolatuk van, mint a tőlük távolabb lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Hajdú-Bihar megyékkel.