A és B hét a parlamentben?

Népszabadság
2002.07.12. 07:59
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a házbizottság elé terjesztette a parlament őszi munkarendjére vonatkozó javaslatát. E szerint az Országgyűlés minden héten ülésezik. Az őszi ülésszak a szeptember 10-11-i üléssel kezdődik, és szeptember 17-től egy-egy ülés két üléshétből és három ülésnapból áll. A munkarendet két egymástól megkülönböztethető hétre lehet meghatározni.

A javaslat szerint az A héten kedden plenáris ülés lenne, amelyen elhangoznának a napirend előtti felszólalások, a T. Ház szavazna a napirendről, ekkor lennének a határozathozatalok, az interpellációk, azonnali kérdések, kérdések és a törvényjavaslatok vitái. Az A hét szerdáján plenáris ülés lenne, amelyen szintén lennének napirend előtti felszólalások. A B hét keddjén szintén plenáris ülés lenne, amelyen ugyancsak lennének napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések, kérdések, továbbá törvényjavaslatok vitái. A B hét szerdáján és csütörtökjén bizottsági ülések lennének. A javaslat szerint az A hét keddjén dönt az Országgyűlés a három ülésnapból álló ülés napirendjéről és minden érdemi kérdésről. Így a B héten elhangzó interpellációs válasz elfogadásáról is a következő A hét keddjén szavaznának.

A két ellenzéki párt elfogadhatatlannak és a házszabállyal ellentétesnek tartja a házelnök javaslatát az őszi ülésrendre.