Gazdademonstrációk hétfőn

MTI
2002.07.13. 15:16
Megtartják július 15-én, hétfőn a már előkészített és bejelentett figyelmeztető demonstrációjukat a gazdák - tájékoztatta az MTI-t Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke. A gazdák azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a Földmüvelésügyi Minisztérium vezetőivel pénteken folytatott egyeztetéseik során nem tudtak megállapodni az előhaszonbérlet és az elővásárlás ügyéről.
A gazdák képviselői úgy vélik, hogy a parlament előtt lévő és várhatóan a jövő héten elfogadásra kerülő, földügyekkel foglalkozó törvényjavaslatok és országgyűlési határozati javaslat nem a családi gazdaságoknak, hanem a földbérlőknek, a nagy gazdaságoknak, és a tőkebefektetőknek kedveznek. Németh Imre agrárminiszter szerint a törvénymódosítások semmilyen formában nem teszik lehetővé a külföldiek és a társaságok tulajdonszerzését. Ez irányban a Medgyessy-kormány semmiféle kiskaput nem nyitott. Nem forog veszélyben a családi gazdaságok léte sem, mivel a felszabaduló földterületek tekintetében az ő elsőbbségük érvényesül. A miniszter rámutatott ugyanakkor arra, hogy a legvitatottabb pont az, hogy a mostani parlament előtt lévő törvényjavaslatban a földhasználati jogok átrendezésre kerüljenek-e. A Magosz javaslata szerint minden állami földnek a Nemzeti Földalapba kellene kerülnie - beleértve a természetvédelmi területeket is - a hasznosítás átláthatósága érdekében.
Jakab István tájékoztatott arról is, hogy az egyeztetéseket a feszültségek lezárása érdekében tovább folytatják. A figyelmeztető demonstrációt hétfőn 8 és 16 óra között tartják meg, a gazdák több megyében félpályás útlezárást szerveznek, hogy felhívják a közvélemény figyelmét problémáikra.