A washingtoni Medgyessy-látogatás összefüggései

MTI
2002.08.03. 15:58
Soha, sehol nem merült fel, hogy Medgyessy Péter washingtoni meghívását a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság munkájának eredményeitől tenné függővé az amerikai kormányzat - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel szombaton. Tóth Tamás mindezt arra reagálva közölte, hogy a Magyar Nemzet aznapi számában - amerikai diplomáciai forrásokra hivatkozva - azt írta: Kovács László külügyminiszter korábbi nyilatkozataival ellentétben a Medgyessy-bizottság munkájának eredményétől teszi függővé a washingtoni kormányzat, hogy mikor fogadják a magyar miniszterelnököt. A szóvivő elmondta: az amerikaiaknak nem volt pontos képük a két parlamenti vizsgálóbizottság tevékenységéről, tájékoztatást kértek és kaptak is; Kovács László washingtoni látogatásakor elmagyarázta, mivel foglalkoznak a testületek, és utána szóba került a miniszterelnök meghívása is.

Tóth Tamás emlékeztetett: Kovács László alig tíz napja járt Washingtonban, ahol valamennyi tárgyaláson egyértelműen pozitívan viszonyultak Medgyessy Péter meghívásához, amelyet még a választási győzelem estéjén adott át az amerikai nagykövet.

Az amerikai nagykövetség sajtóosztályán az Index kérdésére kifejtették: nem tartják megfelelő lépésnek, ha egy külföldi, amerikai diplomata véleményt mond egy folyamatban lévő belpolitikai ügyben.