Pont a Fidesz-közeli fantomcégek ügyére

Magyar Hírlap
2002.08.06. 08:02
Elutasította Magyar Bálint panaszát a Legfőbb Ügyészség az úgynevezett Fidesz-közeli fantomcégekhez kapcsolódó ügyben. Ezzel várhatóan pont kerül a legfelsőbb ügyészi körben korábban csak "tökéletes bűntény"-ként aposztrofált esetre. Így sosem tudhatja meg a nyilvánosság, hogy a tucatnyi társaság közül hány cég esetében adott meg téves köztartozási adatot a rendőrségnek a Simicska Lajos vezette APEH.

A szabaddemokrata politikus csődbűntett és más bűncselekmények miatt tett feljelentést április 11-én, azonban a Fővárosi Főügyészség a nyomozást megtagadta, s ez ellen élt panasszal a honatya júniusban. Magyar Bálint feljelentése szerint W. József, Németországban élő magyar állampolgár közreműködött abban, hogy Németországban élő vendégmunkásoknak, illetve Szerbiában élő személyek útlevelét használják jelentős adó- és tébétartozást felhalmozott cégek fantomizálására. A tucatnyi Fidesz-közeli cég egy napon történt "fölvásárlásáról" elhíresült Kaya Ibrahim, a Németországban élő török vendégmunkás mellett a cégek adás-vételének egyik új, közvetítői szereplőjeként jelent meg W. József vállalkozó is.

Az ügyészség első körben azzal utasította el a nyomozást, hogy a rendelkezésre álló adatokból nem következik, hogy W. József más cégek megvásárlásához útleveleket vagy azok adatait közvetítette volna. Az ügyészség úgy véli, hogy a Magyar Bálint "beadványában megjelölt új körülmény a nyomozás továbbfolytatására okot adó tényként nem értékelhető."