Erzsébet
0 °C
7 °C

A sajtószabadság csorbításáról beszél a Helsinki Bizottság

2007.11.19. 14:35
A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az újságírók szombati megbilincselése és előállítása súlyosan sértette a sajtószabadságot, valamint a rendőrség működésére vonatkozó jogszabályok előírásait.

Szombat délután a Batthyány örökmécsesnél tartott be nem jelentett tüntetésről a rendőrök két, a helyszínről tudósítani próbáló újságírót előállítottak, megmotozták őket, majd egyiküknek több órán át kellett étlen-szomjan állnia a rendőrségen, családját, ügyvédjét sem értesíthette hollétéről.

A rendelkezésre álló információk alapján a Magyar Helsinki Bizottság úgy látja: az eljáró rendőrök több ponton megsértették a rendőrségi törvényt és a szolgálati szabályzatot, az újságírók ellen indított szabálysértési eljárásoknak pedig nincsen valós jogalapja.

Emellett a rendőri eljárás súlyosan csorbította a sajtószabadságot is. A jogállamiság egyik legfontosabb garanciája, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről, valamint a közhatalmat gyakorló szervezetek és személyek tevékenységéről a sajtó szabadon tudósíthasson.

Mind az állampolgároknak, mind a rendőrségnek érdeke a rendőrségi akciókról való tárgyilagos tájékoztatás lehetővé tétele, e nélkül ugyanis a rendőrség elszámoltathatósága illúzió csupán.

A Bizottság elvárja, hogy a rendőrség vezetése megfelelően kivizsgálja az újságírók szombat délutáni előállításának körülményeit, és arról a nyilvánosságot tájékoztassa. A Bizottság felhívja egyúttal az érintett újságírók figyelmét a rendőrségi panasz benyújtásának 8 napos határidejére, és felajánlja, hogy számukra mind a panaszeljárásban, mind a szabálysértési eljárásban ingyenes jogi segítséget nyújt.