Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Ötvenmillióval vesztegettek meg egy kisgazda képviselőt?

2001.08.08. 19:29
Korrupció nyomára bukkantak a Nemzetbiztonsági Hivatal nyomozói a honvédség vadászgépbeszerzésével kapcsolatban - értesült a stop! internetes újság. A lap informátorainak tájékoztatása szerint a kisgazda vezetésű tárca egyik magas rangú tagja orosz-német nyomásra a harci gépek felújítása mellett kardoskodott, mindemellett pedig vagyonnyilatkozatában ötvenmillió forint, meg nem nevezett eredetű készpénzt tüntetett fel. A Nemzetbiztonsági Hivatal cáfolja, hogy tudomása lenne az ügyről.
Jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná az internetes újság állításait - nyilatkozta a tv2-nek Simicskó István, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára, miután a portál hírszerző forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az NBH már tanúkat is meghallgatott a Honvédelmi Minisztériumban történt korrupciós üggyel kapcsolatban. Az online lap értesülése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal nemcsak, hogy tudomást szerzett a vesztegetésről, hanem már közvetett bizonyítékai is vannak a tárca egyik legmagasabb beosztású vezetője ellen.

A gyanú szerint 50 millió forint vándorolt egy kisgazda képviselőhöz

"Meghallgattunk más tanúkat, akik beszámoltak a korrupciós ügy létezéséről, sőt, közvetett bizonyítékunk van korrupciógyanús pénzmozgásokról is" - árulta el a stop!-nak egy magas rangú nemzetbiztonsági alkalmazott. Az informátor tájékoztatása szerint az NBH rendkívül nehéz helyzetben van az ilyen ügyekkel kapcsolatban, hiszen egyértelmű bizonyítékokat kell felmutatnia ahhoz, hogy nyilvános eljárás induljon.

A stop! információi szerint a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb rangú tagját - egyes információk szerint Homoki János politikai államtitkárt - érinti az ügy. A nemzetbiztonsági rutinellenőrzésnél feltűnt, hogy a kisgazda honatya legutóbbi vagyonbevallásában feltűnő, több mint ötvenmilliós készpénzt vallott be.

Az ügyet, illetve a feltűnést keltő összeget a MiG-29-esek felújítására tett orosz-német ajánlattal hozzák összefüggésbe. Mint ismert, a Honvédelmi Minisztérium kisgazda vezetése kiállt a géprekonstrukció mellett, olyannyira, hogy Szabó János miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a konzorciummal az üzletről Orbán Viktor távollétében. A kormány azonban a tárca véleménye ellenére elvetette a vadászgép-felújítást, és inkább használt gépek vásárlása mellett döntött.

Azóta már csak arról folyik a vita, hogy Gripeneket vagy F-16-osokat vásároljon-e a magyar hadsereg. A kormányfő és a Fidesz az amerikai ajánlatot pártfogolja, míg a svéd-brit üzlet mellett nem kardoskodik senki. Mindeközben nemrég újabb szereplő bukkant fel: az amerikaiknak jelentősen aláígérve, török ajánlat is érkezett F-16-osokra.

A stop! állításait Simicskó István, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára sem erősítette meg, és Erdélyi Lajos dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy most hall először az ügyről, s azzal kapcsolatban nincs információja.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.