Auguszta
5 °C
22 °C

Jogszerűnek tartja Havas plusztandíját a Szegedi Egyetem

2005.10.24. 19:09
A szokásos levelező képzésnél intenzívebb tanfolyamokon, a szokásosnál jobb körülmények között tanulhatnak a Szegedi Egyetem Budapesti Médiaintézetének hallgatói, állapította meg az egyetem rektora. Szabó Gábor szerint épp ezért jogos az államilag finanszírozott képzés után is beszedett tandíj.

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás, jelentette be Szabó Gábor rektor hétfői sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, melyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek.

A BMI-n intenzív levelező oktatás folyik, vagyis a szokásos levelező képzésnél jóval magasabb óraszámban zajlik az oktatás, ráadásul a technikai feltételek is sokkal jobbak Budapesten, mint az anyaintézményben Szegeden, mondta. Az egyetemi tanács hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, a döntés alapján többek között a 2006/2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul majd a BMI-n.

Az SZTE a következő félévtől valamennyi beiratkozó hallgatóval szerződést köt, melyben rögzíti a költségtérítés és az egyéb szolgáltatási díjak nemfizetésének következményeit. Így az egyéb szolgáltatási díjak megfizetése nem lesz a beiratkozás feltétele. Azok, akik nem kívánnak szerződést kötni, Szegeden vagy a BMI-n - ez utóbbin az emeltszintű szolgáltatások nélkül - folytathatják tanulmányaikat.

A végzett hallgatók diploma kiegészítőt kapnak, amely azt tanúsítja, hogy az igénybe vett egyéb szolgáltatásokkal, a képzési követelmények között nem szereplő elméleti, illetve gyakorlati ismereteket sajátítottak el. Ilyen dokumentumot a korábban végzett diákok is igényelhetnek. A jövőben valamennyi befizetés az egyetemhez folyik be, az SZTE ennek megfelelően módosítja a Média Menedzser Oktató Kft.-vel - jelenleg éppen felülvizsgálat alatt álló - szerződést.

"Ha minden jogszerű volt, miért kell intézkedni" - kommentálta a történteket Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok miniszteri biztosa korábban vizsgálatot indított, mert a BMI három hallgatója sérelmezte, hogy bár államilag finanszírozott alapképzésre jártak, mégis nyolcvanezer forintot kellett félévente befizetniük a Média Menedzser Oktató Kft. számlaszámára fejlesztés címén. Az ombudsman ajánlást fogalmazott meg a Szegedi Tudományegyetem számára, hogy az államilag finanszírozott képzésein szüntesse meg a fizetési kötelezettséget, és a jogszerűtlenül beszedett pénzt fizesse vissza.

Aáry szerint az egyetem vezetésének nem volt bátorsága az intézmény polgárainak azt mondani, hogy örököltek egy helyzetet, amit nem akarnak fenntartani, ezért átalakítják, s igyekeznek mindenkit olyan helyzetbe hozni, hogy senkit ne érje kár. Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint többletszolgáltatásokért díjat kötelezően nem lehet beszedni a hallgatóktól. A hallgatói szervezet vezetője, utalva a vonatkozó kormányrendeletre, kifejtette: azokat a hallgatókat, akiket felvettek a Budapest Média Intézetbe, államilag finanszírozott képzésre, kommunikáció szakra s ugyanazon képzési követelményeket kell teljesítenie, mint Szegeden, a diplomájuk megszerzéséig egyéb szolgáltatási díj megfizetésére nem lehet kötelezni, ha az adott szolgáltatásokat nem veszik igénybe.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!