Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Hollós lefejezte a Magyar Rádiót

2005.12.07. 14:22
Az Index információi szerint Hollós János kedden gyakorlatilag lefejezte a Magyar Rádió menedzsmentjét. Azonnali hatállyal menesztették a Kossuth és a Petőfi adó vezetőit, valamint a gazdasági és a PR-főnököket. A kuratórium fideszes alelnöke szerint megvezették őket

Úgy tudjuk, hogy Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke kedden azonnali hatállyal kirúgta a közrádió öt felső vezetőjét. A Magyar Rádióban az üggyel kapcsolatban egyelőre hírzárlat van, ám a kiszivárgott információk szerint a kuratóriumi elnökség december 5-ei "elvi határozata" alapján munkáltatói jogkörrel felruházott Hollós megszüntette a Kossuth és a Petőfi adó vezetőjének, valamint a gazdasági és a PR-főnök munkaviszonyát is.

Megy a menedzsment

Először Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője kapta meg a felmondását. Az MTI-nek tett nyilatkozata szerint Hollós nem indokolta a kirúgást, helyettesének, Merza Jenőnek viszont január 9-ig át kell adnia helyét. Információink szerint kedden felmondtak Kis Gyöngyinek, a Petőfi adó főszerkesztőjének is. Az alelnök döntése alapján távoznia kell Krassó Lászlónak, az Elnöki Hivatal igazgatójának, Szijjártó István gazdasági igazgatónak, valamint Morvai Katalinnak, a Magyar Rádió szóvivőjének is. Hollóst egyelőre nem sikerült elérni.

A nyugdíjasoknak

Az Index információi szerint a Magyar Rádió kuratóriumi elnöksége tegnap adott megbízást az interregnum időszakban az intézményt vezető alelnököknek, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő dolgozók alkalmazását megszűntessék, illetve a munkaszerződéseket ne hosszabbítsák meg, akkor, ha az alkalmazott már elérte a nyugdíjkorhatárt. Mindezt az alelnökök kezdeményezték, de csupán egyetlen kuratóriumi tag, a szocialista Agárdi Péter szavazott a javaslat ellen.

Csapdának érzik

Úgy tudjuk, hogy ma már a kormányoldal és az ellenzék is bírálja a leépítéseket, csapdának érzik a konkrét nevek nélkül benyújtott javaslatot, hiszen nem gondolták, hogy az alelnökök az intézmény fiatalítását éppen a közép- és felsővezetőknél kezdik. Információink szerint egyébként márciusig akár száz nyugdíjkorhatár feletti munkatársától válna meg a Magyar Rádió.

Nem kellenek öregek

"Ha ezeket fejnek lehet nevezni, hát legyen" -reagált az Index cikkének címére Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió kuratóriumának elnöke, aki szerint a most elbocsátott vezetők szakmai kompetenciája igencsak megkérdőjelezhető, és nem csak azért, mert elfogultak egy politikai irányzat felé.

Az MSZ által delegált Gellért Kis Gábor szerint a nyugdíjasok munkaviszonyának megszűntetése ráadásul nem politikai döntés, hiszen minden szinten végrehajtják majd kivétel nélkül, így márciusig a nyugdíjkorhatárt elérő szerkesztőktől, riporterektől és még a közrádió alá tartozó művészeti csoportok tagjaitól is megválik a Magyar Rádió.

"Ez a fűnyíró mindenkit lenyír" - fogalmazott Gellért Kis.

Vissza kell vonni

A Magyar Rádió kuratóriumának alelnöke, a fideszes Szadai Károly szerint azonban a közrádió két alelnöke nem tájékoztatta a kuratórium elnökségét bizonyos körülményekről, amikor a menesztésekhez jogkörért folyamodott, ráadásul Szadai szerint mindez szándékos csapda volt.

"Hollós János elismerte nekem, hogy azért nem tájékoztatott bizonyos körülményekről, mert tudták, hogy akkor nem szavaztuk volna meg a jogkörük kiterjesztését" - nyilatkozta Szadai, aki szerint éppen ezért vissza kell vonni a kuratórium elnökségének határozatát, és ezért rendkívüli elnökségi ülés összehívását is kezdeményezte.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.