Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Próbaper a jogtalan egyetemi díjak miatt

2005.12.15. 16:13
Az egyetemeken szabálytalanul szedett térítési díjak miatt próbaper elindítását tervezi a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A perrel azt szeretnék elérni, hogy az egyetemek fizessék vissza minden érintett diáknak a jogtalanul szedett pénzt.

Próbaper elindítását fontolgatja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az egyetemek által jogtalanul szedett térítési díjak visszafizetése érdekében. A szervezet egy érintett hallgató esetében kifizeti a per költségeit és minden jogi segítséget megad a perhez.

Emlékezetes, hogy először a Szegedi Tudományegyetem Budapest Média Intézetében (BMI) derült ki, hogy az államilag finanszírozott képzésre járó hallgatóktól "fejlesztési hozzájárulás" címén félévente 60-80 ezer forintot szedtek a diákoktól.

Ezt a gyakorlatot Aáry Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa jogszerűtlennek minősítette és felszólította az intézményt a pénz visszafizetésére. Ugyanezt tette a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája esetében.

A Szegedi Tudományegyetem az oktatási biztos ajánlására számos ponton ugyan változtatott a BMI korábbi gyakorlatán, de a fejlesztési hozzájárulást továbbra is kéri a hallgatóktól, csak erről szerződést köt a hallgatóval. Azoknak, akik ezt az összeget nem fizetik, Budapest helyett Szegeden kell folytatni tanulmányaikat.

"Amikor a BMI-n ismertté váltak a jogszerűtlen térítési díjak, több hallgató fordult hozzánk" - mondta az Index kérdésére Schöberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja. December 14-én úgy döntött az elnökség, hogy közülük egy diák esetében támogatja a próbapert.

A HÖOK jogászai először azt vizsgálják meg, melyik intézmény esetében remélhető siker a per során. Ezt követően felveszik a kapcsolatot a megfelelő diákkal, aki vállalja a pert és nem tart az esetleges következményektől az egyetemen, bár ilyet a HÖOK nem feltételez egyik intézményről sem - mondta Schöberl Márton.

Kérdésünkre, hogy melyik egyetem esetében várható, hogy a pert sikerrel zárulhat, Schőberl Márton azt válaszolta: nagy valószínűséggel a BMI-n folytatott gyakorlat támadható meg bíróság előtt.

Ha a próbaper sikerrel zárul, a hasonló helyzetben lévő diákok által benyújtott kereseteket a bíróság egyesíti, s mindenki számára elrendelheti a korábban beszedett díjak visszafizetését. Ez a Havas Henrik által vezetett BMI esetében több mint egy milliárd forintot tenne ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!