Előd
5 °C
12 °C

Horn Gyula EU-csatlakozásunkat félti

2001.11.08. 20:34
Veszélybe került Magyarország európai uniós csatlakozása, olyan kockázati tényezők merültek fel, melyek könnyen számunkra kedvezőtlen döntésre vezethetnek - vélekedett Horn Gyula csütörtökön. A szomszéd országok "provokálása" és a MIÉP "felemelése" Horn szerint veszélybe sodorhatják csatlakozásunkat. Kövér László szerint Horn megállapításainak közük nincs a valósághoz
Aggályosnak tartja Horn Gyula volt miniszterelnök a MIÉP felemelését, ami megítélése szerint Orbán Viktor müncheni nyilatkozatából egyértelműen következik - értesült az MTI. Úgy véli: ez tényleg életveszély, ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, amennyiben Csurka István pártja bekerül a kormányba.

Horn: A kormány provokálja szomszédainkat

Azt állítja, hogy egyre erőteljesebb a szomszédokkal való konfrontáció, márpedig ha valamit nem visel el a nemzetek közössége, az az, ha mi megint perbe-haragba kerülünk a szomszéd országokkal. A magyar kormány szinte provokálja a szomszédos országok kormányait - jelentette ki Horn Gyula.

Mindez komoly veszélyt jelent Magyarország európai uniós csatlakozására, hiába haladnak normális ütemben a csatlakozási tárgyalások, ha ezek az új kockázatok az ellenkező irányba mutatnak - összegezte véleményét a volt miniszterelnök.

Kövér László szerint Horn megállapításainak közük nincs a valósághoz

Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Horn Gyula "olyan megállapításokat tett, amelyeknek semmi köze nincs a valósághoz". Kövér kifejtette: Horn véleményével ellentétben EU-csatlakozásunk nem került veszélybe, hiszen például jól működik a szociális egyeztetés, több költségvetési pénz jut az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak, míg 1994 és 1998 között a független vezetésű kistelepülések többségét "egyszerűen kihagyták a címzett és céltámogatási rendszerből".

Az országban folyó romaprogram kapcsán Kövér László azt mondta: Horn Gyula miniszterelnöksége idején alig több mint 800 cigány fiatal tanulhatott állami ösztöndíjon, 1998 után viszont ez a szám 8 ezer fölé nőtt.

Cáfolta azt is, hogy Magyarország a szomszédos államokkal egyre erőteljesebben konfrontálódik. "Nem tudható, Horn Gyula mire gondolt, hiszen az országok többségével kiváló a kapcsolatunk; az egyetlen vitakérdés Romániával és Szlovákiával van a státustörvény okán, de annak parlamenti elfogadását Horn Gyula és az MSZP is támogatta, ily módon kutyakötelessége az ügyben a kormány mellé állni" - hangsúlyozta Kövér László

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!