Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Horn szerint az EU-nak időre van szüksége

2004.02.20. 18:05
Horn Gyula sajnálja, hogy Orbán Viktor elvetette a közös lista állításának gondolatát, szerinte idő kell a "szellemiség elfogadásához". Ugyanakkor tíz főbb, összesen negyvenkilenc pontból álló javaslatot dolgozott ki az MSZP, hogy miben akarnak tárgyalni a Fidesszel. A szocialisták egyben szorgalmazzák, hogy a különböző pártbeli magyar képviselők a csatlakozás után is beszéljenek egymással.
A pártok között acsarkodás folyik - állapította meg Horn Gyula volt miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, miután Pest megyei aktivistákat készített fel személyesen az EP választási kampányra. Kérdésünkre, hogy mivel engedte el őket, Horn azt mondta: a kampányt a párt vezényli és működteti, aktivistáikkal a kampány politikai menetét ismertették. A kampány témája nem belpolitikai jellegű, hiszen az "MSZP nem belpolitikai diskurzusra készül" - mondta Horn.

Még idő kell a gondolat elfogadásához

A volt miniszterelnök ezután rátért Orbán Viktor egy órával azelőtt tett bejelentésére, amely szerint a Fidesz nem közösködik az EP-listán az MSZP-vel. Szerinte a döntés Orbán szabad akarata, ugyanakkor sajnálja azt. Orbán visszautasítása, valamint a két másik parlamenti párt hozzáállása alapján Horn kijelentette: már aligha képzelhető el a közös listaállítás. Horn Gyula annak viszont örül, hogy kezdeményezésükkel sikerült gondolatot ébreszteni a Fidesznél. Horn úgy véli, még idő kell ahhoz, hogy a Medgyessy által javasolt közös lista gondolatát, annak szellemiségét Európa elfogadja.

Kilencre negyvenkilenc

Mindemellett a szocialisták együttműködést, egyeztetéseket, közös fórumot és nemzeti minimumot szorgalmaznak. A Fidesz hasonló szándékkal összeállított kilencpontos javaslatára Hornék tíz főbb, összesen negyvenkilenc pontból álló javaslattal válaszoltak - amelyet mint Horn az Indexnek elmondta - csak tárgyalási alapnak tekintenek.

A magyar valóság

Horn szerint fontos, hogy már mint EU-s tagok a különböző pártállású magyar képviselők legalább havonta egyeztessenek egymással. Fontosnak nevezte azt is, hogy az "EU-s törekvéseket szembesítsék a magyar valósággal". Továbbá közös álláspont kialakítását javasolják az uniós költségvetés elfogadásával, a nemzeti kisebbségek védelmével, az EU-alkotmánnyal, az EU további bővítésével, a belső határok eltörlésével, a szabad munkaerő-áramlással, a szegénység elleni küzdelemmel, az Európa Tervvel és közös külpolitikával kapcsolatban.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.