Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hőségriadó: veszélyben a gyerekek és az idősek

2006.06.22. 12:06
Visszavonásig marad a másodfokú hőségriasztás, amely június kedd óta van érvényben. Kánikula idején a veszélyeztetet csoportok közé a kisgyermekek, a fiatalok, a betegek és az idősek számítanak. Hőhullámok idején kimutathatóan emelkedik a halálozások száma, többet mennek a mentők, a kórházakban pedig nem mindenhol tudnak műteni.

Továbbra is érvényben marad a másodfokú hőségriasztás – jelentette be az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az országos tisztifőorvos már június 20-án elrendelte a hőségriadó második fokozatát (az első fokozat csak a várható melegre figyelmeztet és elsősorban a mentőknek szól).

A második fokozat akkor lép érvénybe, ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon 26 fok fölött van (egész pontosan 26,6 fok fölött). Erre az Országos Meteorológiai Intézet adatai alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet hívja fel a tisztifőorvos figyelmét. A riasztáskor értesítik a szükséges óvintézkedésekről a kórházakat, a mentőszolgálatot, a kerületi tisztifőorvosokat és a lakosságot.

Vizet!

Hőség idején három kiemelten veszélyeztetett csoport van, a kisgyermekek és fiatalok, a kismamák, illetve az idősek és betegek – közölte az Indexszel az Országos Környezet-egészségügyi Intézet.

Ha kánikula van, a legfontosabb a szervezet folyamatos hűtése. Érdemes naponta 2-3 liter folyadékot fogyasztani, árnyékba vagy légkondicionált helyiségbe húzódni, s aki megteheti, naponta többször vegyen hűvös zuhanyt.

Ajánlott vizet, szénsavmentes üdítőt, paradicsomlevet inni, és kerülni a kávé, az alkohol és a szénsavas koffeintartalmú üdítők fogyasztását. A kismamák figyelmét arra hívják fel, hogy gyermekeiket óvják a naptól, és semmiképpen ne hagyják a napon álló autóban.

Veszélyeztetett csoportnak számítanak a fizikai munkát végző dolgozók is. A munkáltatóknak ilyenkor legalább félóránként 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy más alkoholmentes italt kell adni a dolgozóknak és pihenőidőt is biztosítani kell.

Halálos hőhullám

A harmadik fokozatú riadójelzést akkor adják ki, amikor legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet (ez 40 fok körüli napi csúcshőmérsékletet jelent). Bár a meteorológiai előrejelzés a jövő hétre is kánikulát ígér, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet munkatársa szerint egyelőre nem várható a harmadfokú riadó bevezetése.

Statisztikák szerint a kánikula idején 14-52 százalékkal emelkedik a halálozási arány. A hirtelen hőingadozás is rendkívül megviseli a szervezetet, így ez is növelheti a halálesetek számát. Emlékezetes, hogy a 2004-es franciaországi hőhullámban 15 ezren haltak meg.

A meleg a kórházakban is gondot okozhat. A műtők egy része ugyanis még nem légkondicionált. Egy műtőben így az erős lámpák miatt akár 45 fok is lehet, s a lecsepegő izzadság miatt a sterilitás sem mindig biztosítható, így több helyen ilyenkor nem tudnak operálni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.