Árpád
-2 °C
9 °C

Az SZDSZ nem ért egyet Gyurcsány nyugdíjprogramjával

2005.10.03. 19:33
Gyurcsány Ferenc személyes programjának nevezte az ötéves nyugdíjprogramot Horn Gábor. A koalíciós egyeztetésekért felelős szabaddemokrata ügyvivő szerint a program nem kormányálláspont, az SZDSZ pedig az euró bevezetése érdekében éppenséggel szigorítana a költségvetésen.

Nem kormányálláspont, csak egyéni javaslat az ötéves nyugdíjkorrekciós program, jelentette ki hétfőn Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. "Ez az MSZP, illetve az MSZP egyik vezető politikusának javaslata, amihez ha kikérik a véleményünket, nyilván el fogjuk mondani, de ez nem egy közös kormányzati álláspont, semmiképpen nem lehet kormány álláspontnak mondani" - ismételte meg többször is.

A nyugdíjak alakulása függ az inflációtól és a bérek alakulásától is, "tehát nem nagyon látjuk értelmét egy 5 éves nyugdíjprognózisnak", mondta Horn, aki szerint természetes, hogy a választások előtt a prátok hosszútávú prgramokat hirdetnek.

"Az a kérésünk minden párthoz, így az MSZP-hez is, és a kormányfőhöz is, mint az MSZP egyik meghatározó politikusához, hogy az ígéretek mellé tessenek mondani költségeket" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a költségvetési egyensúly fontos prioritás.

"Mi például, ellentétben az MSZP-től hétvégén eléhangzottakkal, nem tennénk le a 2010-es euró bevezetésről, ennek megfelelően egy szigorú költségvetésben gondolkodunk az elkövetkező időszakban is", mondta Horn.

A miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy januárban öt évre szóló, nyolc lépésből álló nyugdíjkorrekciós program kezdődik. A terv szerint mintegy 2,6 millió nyugdíjas évi nyugdíja átlagosan 51 ezer forinttal nő.

A program öt év alatt több mint 130 milliárd forint többlet nyugdíjemelést jelent. A változtatásokat újságírók előtt ismertető Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy az Idősügyi Tanács egyhangú támogatással hagyta jóvá.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.