Vilma
-7 °C
4 °C

Demszky rendőségi eljárást kér a hungarista plakátok ügyében

2004.09.03. 12:12
Demszky Gábor konzultált történész szakértőkkel, akik szerint a hétfőre virradóra kiragasztott plakátokon nyilvánvalóan és egyértelműen nyilaskereszt látható. Budapest főpolgármestere felkérte Gergényi Pétert, hogy tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítsa meg a rendőrségi eljárást.
Demszky Gábor főpolgármester felkérte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, hogy tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítson rendőrségi eljárást a Nagykörúton feltűnt, árpádsávos mezőben nyilaskeresztre emlékeztető rajzot ábrázoló plakátok kiragasztói ellen - tájékoztatta pénteken az MTI-t a főpolgármesteri hivatal.

"Tarthatatlan a BRFK álláspntja"

Budapest vezetése "nem tűri, hogy a városunkat romba döntő, gyilkos fasiszta hordavezérek tanítványai újra nyíltan szervezkedjenek, rettegést váltva ki a holocaust túlélőiből, azok leszármazottaiból és minden jóérzésű budapesti polgárból. Ezért kértem fel a főkapitány urat határozott fellépésre, a jog által biztosított és megkövetelt rendőrségi eljárás megindítására" - olvasható Demszky Gábor MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a fővárosban hétfőre virradóan a Magyar Jövő Csoport által kiragasztott plakátokon a "Kitartás! Jövünk!" felirat mellett árpádsávos mezőben nyilaskeresztre emlékeztető rajz volt látható. "A rendőrség utasítására a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. még aznap délután eltávolította a Szent István körútról a nyilas plakátokat. A BRFK azon álláspontja azonban, miszerint a csoport (...) toborzó plakátjai nem nyilaskeresztet ábrázolnak, ezért tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt nem indít ellene eljárást, tarthatatlan" - olvasható a közleményben.

"Egyértelműen nyilaskereszt"

Demszky Gábor konzultált történész szakértőkkel, akik szerint "a plakáton csupán minimális változtatással nyilvánvalóan és egyértelműen nyilaskereszt látható". "Ezért ma felkértem Gergényi Péter főkapitány urat, a BRFK vezetőjét, hogy tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítsa meg a rendőrségi eljárást a plakátok kiragasztóival szemben" - írja a főpolgármester.

A közlemény kitér arra, hogy a plakátokat elhelyező Magyar Jövő Csoport - vezetőjének nyilatkozata szerint - "hungarista szervezet, a klasszikus értelemben", tagjai "Szálasi testvér tanítványainak vallják magukat", és - ugyanezen nyilatkozat szerint - "zöld inget és nyilaskeresztes karszalagot fognak viselni".

"Az ellenzék részt vesz"

"Szálasi Ferenc pártja hatalomra kerülése után az addigra elpusztított magyarországi zsidóság maradékát, a budapesti zsidóságot is megkísérelte megsemmisíteni - eme eszelős és gonosz célért még Budapest romba dőlése sem volt drága ár számára. Idén tavasszal emlékeztünk meg a magyarországi holocaust 60. évfordulójáról. Botrányos lenne, ha Szálasi 'tanítványainak' nyílt szervezkedése büntetlenül maradna a demokratikus, az EU-ba most belépett Magyarországon" - olvasható a közleményben.

Demszky Gábor azt írja: meggyőződése szerint mindig az ellen a szélsőség ellen kell időben fellépni, amelyik az adott történelmi helyzetben a valódi veszélyt jelenti a demokráciára és a humanizmusra. "Ez a szélsőség ma, a bolsevizmus bukása és lejáratódása után újra a rasszista szélsőjobboldal" - teszi hozzá. A főpolgármester szomorúnak tartja, "hogy a mai ellenzék vezető pártjának vezető személyiségei részt vesznek és közösséget vállalnak ezen szélsőség szócsöveivel és orgánumaival".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!