Salamon
7 °C
13 °C

Február elsején bevezetik a húszezrest

2000.10.18. 14:49
Kapcsolódó cikkek (1)
A Magyar Nemzeti Bank február elsejétől bocsátja ki a húszezer forintos címletű bankjegyeket, amelyek előlapján Deák Ferenc, hátoldalán pedig a régi képviselőház épülete látható. Az új bankjegy bevezetését takarékossági és technikai okokkal magyarázza a jegybank. Ezen túl november elsejétől, a hamisítások megfékezésére új biztonsági elemmel ellátott ezreseket bocsátanak ki, ám a régiek is forgalomban maradnak.
A húszezres előlapján Deák Ferenc arcképe található
A Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának döntése értelmében, a készpénzforgalom igényével összhangban, 2001. február elsején kibocsátják a húszezer forintos címletű bankjegyet - jelentették be szerdán. A húszezreseket még 1999-ben, a dátumváltással összefüggő kockázatok csökkentése érdekében gyártották tartalékcímletként. Így a bankjegykibocsátásnak most nincsen többlet-, csupán előrehozott gyártási költsége.

A húszezres előlapján Deák Ferenc arcképe, hátoldalán pedig a régi képviselőház Bródy Sándor utcában található épülete látható. Az új bankjegy a sorozat magasabb címleteinél megszokott összes biztonsági elemmel rendelkezik, amelyeket kiegészít egy a hátoldalon található optikailag változó tulajdonságú festékkel készült nyomat. Ennek előnye, hogy az itthon leggyakrabban alkalmazott hamisítási módszert, a színes fénymásolós sokszorosítást kiküszöböli, hiszen a változó színű nyomatot ezzel a módszerrel nem lehet reprodukálni.

Spórolnak a nagyobb címlettel

Biztonsági jel I.
A bankjegyet fény felé tartva a bal oldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható. Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám színe vörös, UV-fényben a vízszintes narancssárgán, a függőleges vörös színben fluoreszkál.
A magas címlet bevezetését a jegybank egyrészt technikai másrészt költségtakarékossági okokkal magyarázza. A hazai forgalom ugyanis igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet. A tízezer forintos 1997-es bevezetése óta a bruttó hazai termék (GDP) jelentősen növekedett, és ezzel párhuzamosan az utóbbi években a készpénzállomány is mintegy duplájára nőtt. Szeptember végén 920 milliárd forint készpénz forgott, szemben az 1997-i 540 milliárddal. A jelenlegi készpénzállomány értékének 74 százalékát a tízezres címletek adják.

Ezek szerint a húszezres kibocsátásával csökken a tízezer forintos iránti igény, a készpénzforgalom pedig kevesebb bankjeggyel, olcsóbban lebonyolítható.

Új biztonsági elem az ezreseken

November elsejétől új biztonsági elemmel, a húszezreseknél alkalmazott optikai nyomattal ellátott ezreseket hoz forgalomba a MNB. A biztonsági nyomat, amelyen az MNB betűk jelennek meg a bankjegy előoldalára kerül, és a rátekintéstől függően vöröseslila vagy sárgászöld színű. Erre azért volt szükség, mert míg a magasabb címleteket védte a fóliacsík, addig az ezrest gyakran hamisítják. További módosítás még, hogy az idén nyomtatott ezer forintos bankjegyeken, az előoldal bal alsó sarkában a sorszám helyett a MILLENIUM felirat olvasható. Az 1998 óta kibocsátott ezresek, a kikopásig, továbbra is forgalomban maradnak.

Még piacon van kilencszázezer régi ötezres

Biztonsági jel II.
A vízjelmezőt UV-fénnyel megvilágítva, korabeli öltözetben sétáló pár képe jelenik meg, mely világoszöld színben fluoreszkál.
Az MNB egy évvel kitolta a régi és leggyakrabban hamisított ötezresek elévülésének határidejét: így 2001. november elsejéig a jegybank még elfogadja a bankjegyeket. A visszavonás elhalasztásának oka, hogy a nyolcmillió régi ötezresből még 900 ezer darabot nem váltották át.

Az 1998. december 31-én bevont százforintos bankjegyek elévülési határideje 2000. december 31., ám mivel az említett nap bankszünnap, az MNB pénztárai január 2-án még átváltják törvényes fizetőeszközre.

A húszezres biztonsági elemei

A bankjegyet fény felé tartva, baloldalon a nyomtatott arckép tükörképével egyező árnyalatos vízjelkép látható. Az alatta két betűből és hét számjegyből álló vízszintes, valamint a bankjegy jobb szélén a függőleges sorszám színe vörös, UV-fényben a vízszintes narancssárga, a függőleges vörös színben fluoreszkál.

A hátoldalon optikailag változó tulajdonságú festékkel nyomtatott rozetta a rátekintés szögétől függően vagy vöröseslila vagy szürkészöld. A vízjelmezőt UV-fénnyel megvilágítva korabeli öltözetben sétáló pár képe jelenik meg.

Ezeken kívül hologram hatású fémcsík, biztonsági szál, UV-fényben fluoreszkáló, különböző színű jelzőrostok, mikroírás, rejtett kép és illeszkedő jel nehezíti a hamisítók munkáját.

Új román műanyag pénz
Október 23-tól Romániában új 500 ezer lejes bankjegyet és 1000 lejes fémpénzt hoznak forgalomba. Az 500 ezer lejes bankjegy (értéke 6000 forint körüli, 1 forint 80 lej) a napfogyatkozás alkalmából kiadott 2000 lejeshez hasonlóan műanyagból lesz. Az ezer lejes érmével párhuzamosan az 1000 lejes bankjegy is fizetőeszköz marad.

Hazai bankjegyhamisítási adatok
Az új típusú bankjegysorozat esetében a hamisítások száma nemzetközi összehasonlításban is alacsony. 1999 előtti években egymillió bankjegyből 50 volt hamis, míg a nyugat európai átlag 60-70 körül van. 1999-ben azután, a régi ötezresek tömeges hamisítása fordított a kedvező statisztikákon: amennyiben az MNB nem döntött volna a bankjegyek azonnali bevonásán, hazánk toronymagasan verte volna a nemzetközi mezőnyt. Jelenleg 1 millió bankjegyből körülbelül 40 hamis. Idén szeptember elejéig 6500 hamis bankjegy került az MNB-hez. Ezekből mintegy 6000 darab ezres, 300 régi ötezres volt. Ez a magas arány indokolja az ezresen november elsejétől bevezetett új biztonsági elemet. A leggyakrabban színes fénymásolóval és a különböző számítógépes trükkökkel hamisítanak hazánkban. Az új bankjegysorozatnak csupán a színét lehet visszaadni, de házilagos módszerekkel egyik biztonsági elemet sem lehet előállítani.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!