Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

'Nem a politika gurítja az Időkereket'

2003.07.17. 15:08
Nem tudok többet az Időkerékkel kapcsolatos kormánydöntésről, csak azt, hogy 50 millió forintot kapott az alapítvány a projekt elindítására - mondta az Indexnek Herner János, az Időkerék tervezője, aki 1982 óta igyekszik támogatókat találni az óriás köztéri időmérő megépítéséhez. A tervező szerint az előző kormányzatokban is megvolt a jó szándék, és csak a véletlenen múlt, hogy nem épült meg a kerék.
Kedden ötvenmillió forintot szavazott meg a kormány az Időkerékre, amelyet a tervek szerint 2004. május elsején, Európai Uniós csatlakozásunk napján állítják fel a Felvonulási téren.

Átlátszik majd

A nyolc méter átmérőjű, hatvan tonna súlyú óriás homokóra kivitelezése 280 millió forint lesz és számítások szerint ötven év alatt halad végig a Felvonulási téren. Egy év alatt a szerkezet 15 méter halad majd.

A Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint átláthatóan használják majd fel az állami pénzt, melyet információink szerint az alapítvány számlájára utalnak. A kormányszóvivő szerint a pénz odaítélésre azért nem írhattak ki közbeszerzést, mert az alapítványé az ötlet.

És a többi: állami vagy magán?

A Khronos Alapítvány most 50 millió forintot kap a program elindításához, de a kormányszóvivő reményei szerint lesz olyan vállalkozás, mely üzleti lehetőséget lát majd a program támogatásában.

Ebben bízik egyébként Herner János, az Időkerék tervezője is: mint mondta, nem látta még a döntésről szóló határozatot, így nem tudja, hogy számíthat-e még plusz állami pénzekre az alapítvány.

Megvannak az engedélyek

A tervezőnek meggyőződése, hogy sem a mostani kedvező döntés, sem a korábbi kudarcok mögött nincs politika. "Az előző kormányban is sokan támogatták az ötletet, és csak egy kis véletlenen múlt, hogy nem épült meg a kerék" - hárítja el kérdésünket Herner, aki arra sem tud konkrét magyarázatot adni, hogy a főváros miért nem áll a terv mellé.

Mindenestre az építéshez és a gurításhoz szükséges nyolc engedélyt Herner szerint viszonylag könnyen megkapta az alapítvány és az Időkerék Kft.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.