Natália
-3 °C
7 °C

Keresik az Időkerék helyét

2004.01.21. 21:34
A Felvonulási téren felállí6tandó Időkerékről komoly vita várható a főváros városképvédelmi bizottságának fideszes elnöke szerint. Sasvári Szilárd azokkal a nézetekkel ért egyet, hogy az időkereket alkalmasabb helyszínen kellene felállítani. A főpolgármester-helyettes állásfoglalást kér az APEH-től arról, az ingyenesen átengedett közterület után kinek kell az áfát kifizetnie.
Feltételekhez kellene kötni a Budapesti Plage ez évi működésének engedélyezését - nyilatkozta a főváros önkormányzat városképvédelmi bizottságának elnöke.

Reklámnélküli plázst!

Sasváris Szilárd az MTI-nek elmondta, hogy a szervezők ugyanis tavaly nem tartották be azt a fővárosi elvárást, hogy a Duna-parti rendezvényen ne legyenek reklámok. Az idén ragaszkodni fognak a reklámok nélküli rendezvényhez. A fideszes politikus szerint a rendezvény gyermekbetegségei ellenére sikeres volt.

Vita várható az Időkerékről

Komoly vitát vár az elnök a Kronosz Alapítvány "Időkerék" ötletéhez szükséges közterület-használati kérelemről. A politikus egyetért azokkal - köztük a városházi pr-iroda vezetőjével - akik úgy vélik, hogy alkalmasabb helyszínre lenne szükség a javasoltnál. Az idő múlását jelképező, nyolc méter átmérőjű 60 tonnás monstrumot a Felvonulási téren a Műcsarnok mellett, a jelenlegi parkolóhelyen állítanák fel. A költségek háromnegyedét költségvetési forrásból finanszírozzák majd, egy korábbi kormánydöntés 50 millió forintot szavazott meg a projektre, de ennél a várakozások szerint többe fog kerülni az alkotás.

Sasvári Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a közterületek használatának ingyenes engedélyezése előtt tisztázni kellene azt, hogy a kormány ez évi szigorító intézkedései, az adó- és az áfa-szabályok változása miként érintik ilyen esetben a fővárost. Mint mondta, a bizottságnak döntése előtt tudnia kellene, hogy a közterületek ingyenes használatáért kell-e, illetve kinek kell áfát fizetnie. Ismeretei szerint a kormány döntése miatt a természetbeni juttatásokhoz hasonlóan ilyen esetben is áfát kellene fizetni.

Adóhivatali állásfoglalásra várva

Atkári János főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy adóhivatali állásfoglalást kért ez ügyben. A szabad demokrata politikus szerint az egyértelmű, hogy áfát kell fizetni ilyen esetekben, ez azonban nem terhelheti a fővárost.

A főpolgármester-helyettes példaként említette, hogy a hajógyári Pepsi-sziget esetében több száz ezer forintos áfát kellene fizetni az ingyenes közterület-foglalásért. Hasonló helyzetet vélelmez a főpolgármester-helyettes a Rác fürdő projekthez kapcsolódó mélygarázs és siklóépítésnél is. Itt szerinte szintén áfát kellene fizetni a főváros által használatra átadott földterület után.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.