Mária
-6 °C
2 °C

Sólyom már döntött a választás időpontjáról

2005.11.24. 09:14
Az államfőnek már van álláspontja arról, mikorra tűzi ki a parlamenti választásokat, de az időpontot egyelőre nem kívánja megnevezni - mondta a Népszabadságnak adott interjúban.
Sólyom László már eldöntötte, mikorra tűzi ki a jövő évi választások időpontját, de a dátumot egyelőre nem hozza nyilvánosságra. A köztársasági elnök a Népszabadságnak adott interjúban hangsúlyozta: a választás időpontjáról nem konzultált a pártokkal, politikai nyomás nem befolyásolta döntését.

"A pártoknak nyilván megvannak a saját szempontjaik (...), a pártok aktuális kívánságai nem válhatnak viszonyítási ponttá a döntésben" - szögezte le, hozzátéve, hogy a számára irányadó szempontok az alkotmányban és a kétharmados törtvényekben találhatók, de tanulmányozta a miniszteri indoklásokat, valamint az Országgyűlésben és a parlamenti bizottságokban folyó viták anyagát is.

Az időpontra vonatkozó kérdésre válaszolva az államfő elmondta: a törvény szerint a választást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt ki kell tűzni, s a választásokat április elseje és május 31. között kell megtartani, de ő "nyilván" a 72 napos határidőnél korábban megnevezi az időpontot, hogy - mint mondta - elejét vegye a spekulációnak.

Számításaink szerint az a legvalószínűbb, hogy jövő május 7-én és 21-én lesz a parlamenti képviselőválasztás első, illetve második fordulója.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.