Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Kétmilliós bírság az IHM-nek

2004.03.02. 16:31
Kétmillió forintos bírságot szabott ki az informatikai tárcára a Közbeszerzési Döntőbizottság. A tárca ugyanis egy lejárt keretszerződésre hivatkozva bízta meg decemberi kampányának lebonyolításával a Berg Média Kft.-t. Az IHM egyelőre hallgat.
Még 2002. decemberében hirdetett tárgyalásos közbeszerzési eljárást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium médiatervezés, médiafoglalás, médiavásárlás tárgyában.

A beszerzés nyertese a Berg Média Kft. volt, amelynek szolgáltatásaira 237 milliós keretösszeg állt rendelkezésre. A cég e keretet több kampányt bonyolítva tavaly novemberre kimerítette. Az IHM azonban kampányt kívánt indítani, ezért ezúttal hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárást választott a "Munkavállalói PC-programjának banner-, sajtó- és DM-kampányával kapcsolatos lebonyolítói feladatok elvégzésére".

Idő előtt fogyott el a pénz

A Közbeszerzési Döntőbizottság által közzétett határozatból kiderül, hogy a feladatra a korábbi nyertest kérte fel a minisztérium, amely 17 millió forintért le is bonyolította a kampányt. A döntőbizottság szerint azonban mindez a közbeszerzési törvény megsértésével történt, ezért kétmillió forintra bírságolta a minisztériumot.

Az indoklás szerint a keretszerződést azzal a kikötéssel kötötték meg, hogy az legfeljebb egy évig, vagy a keretösszeg kimerüléséig érvényes. A határozat szerint a keretösszeg kimerülésével a szerződés hatályát veszítette, az alkalmazott eljárás akkor lett volna törvényes, ha a megállapodásban vállalt feladatok elvégzésére nem lett volna mód a "pótközbeszerzés" nélkül, ez a körülmény azonban a döntőbizottság szerint nem állt fenn.

"Előre nem látható okokból"

A döntőbizottsághoz küldött észrevételében az IHM arra hivatkozott, előre nem volt látható, hogy idő előtt kimerül a rendelkezésre álló keret, de egy váratlan pályázat reklámozása miatt elfogyott a pénz. A tárca szerint más cégre nem bízhatta a beszerzést, egyebek mellett az idő rövidsége miatt, hiszen a munkavállalókat még időben kellett értesíteni arról, hogy adókedvezmény igénybevételével vehetnek számítógépet. E mellett arra is hivatkoztak, hogy a kedvezményes PC-vásárlási lehetőség népszerűsítése az internet kampányuk folytatása, hiszen "eszközök nélkül az internetes használat nem valósítható meg".

Bírósághoz fordulhat az IHM

A határozat ellen fellebbezni nem, bírósági fordulni azonban lehet. Az IHM szerdára ígért az Indexnek választ arra, milyen lépéseket tesznek az ügyben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.