Dömötör
12 °C
14 °C

Egy fideszes képviselőt is gyanúsítanak az IKB-ügyben

2003.02.28. 07:07
Lezárult a nyomozás az előző Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának vezetője és társai ügyében - értesült a Népszabadság. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága 400 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítja Sík Zoltán volt kormánybiztost. Az ügyiratokat a napokban adják át az ügyészségnek. A lap úgy tudja, hogy a feltételezett bűntársak közt képviselő is van, ezért várhatóan a Központi Ügyészségi Nyomozó-hivatal folytatja tovább az eljárást.
A Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága tavaly augusztusban tett feljelentést az ORFK-n az Informatikai Kormánybiztosság ismeretlen elkövetőivel szemben közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. E szerint: 2001. augusztus 6-án a kormánybiztosság "jogi tanácsadásra" megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal és magánügyvédekkel 120-120 milliós összeghatárig.

Nyolcszáz millió a törvényekért

A Népszabadság információi szerint a nyomozás keretében az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága megállapította: a kormánybiztosság arra hivatkozva kötött tanácsadói szerződéseket, hogy külső erők bevonása nélkül nem készültek volna el a megadott határidőre a tervezett jogszabályok, így a frissen liberalizált hírközlési piac ellehetetlenült volna.

A kormánybiztosság jogszabály-előkészítésért felelős vezetője a hírközlési jogban jártas Ormos Ügyvédi Irodát kérte fel a munkavégzésre, írja a napilap. Az iroda már júniusban, tehát jóval a szerződéskötés előtt megkezdte a rá bízott feladatok teljesítését. Sík Zoltán azonban a rendőrség megállapítása szerint saját hatáskörben egy másik ügyvédi irodával és két magánügyvéddel is szerződést kötött. A lap értesülései szerint az egyik ügyvéd az időközben a Fidesz színeiben parlamenti képviselővé választott Papcsák Ferenc volt. Az ügyvédjelöltek tizenötezer, az ügyvédek 30 ezer, a vezető ügyvédek 55 ezer forintos óradíjért adtak volna tanácsot a kormánybiztosságnak. Az 52 jogszabály elkészítésére az irodáknak és ügyvédeknek végül csaknem 800 millió forintot fizettek ki.

Nem volt tényleges munka

A rendőrség álláspontja szerint azonban csak az Ormos Ügyvédi Iroda végzett tényleges munkát, a Sík által bevont iroda és a két magánügyvéd nem. Ezért gyanúsítja a rendőrség a volt kormánybiztost csaknem 400 milliós hűtlen kezeléssel. A rendőrség a napokban a nyomozati iratokat átadja az ügyészségnek. Mivel egy időközben képviselővé választott ügyvéd büntetőjogi felelőssége is felmerült az ügyben, a rendőrség szerint tényleges munkavégzés nélkül több tízmilliós vállalási díjat számlázó magánügyvédekkel és a velük együtt, Sík által felkért ügyvédi iroda illetékeseivel szemben várhatóan a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal folytatja az eljárást, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.