Judit
-2 °C
8 °C

'Hogy lenne ez az ember terrorista?'

2004.04.14. 16:05
Az Iszlám Egyház Bartók Béla úti imatermébe nehéz bejutni, és még nehezebb szót érteni az ott lévőkkel. A haladó iszlám elvét valló Magyar Iszlám Közösség vezetője, Bolek Zoltán szerdán egyértelműen összefüggésbe hozta az Iszlám Egyházat és a magyarországi terrorveszélyt. A kedden őrizetbe vett palesztin származású fogorvos egyházának tagjai mintha értetlen áldozatoknak tűnnének.
#alt#
Háttérben imádkozó
A Bartók Béla úti épületen kívülről csak a kapucsengőn olvasható MECSET felirat tanúskodik arról, hogy a házban iszlám közösség tevékenykedik. A ház oldalában nyíló lépcső tövében már az arab és magyar nyelvű Jótékonysági Béke Alapítvány feliratú tábla segít a tájékozódásban. A kaputelefont lerakják, ahogy kiderül, újságíró kér bebocsátást.

A ház előtt az AFP hírügynökség egyik fotósa készít külső képeket. Korábban már bejutott a hátsó udvarból nyíló imaterembe, de egy magyar és két arab férfi a karjánál fogva kitessékelte, később azonban őt is - akárcsak az Index tudósítóját - beengedik.

Az imaterem előszobájában oldalára fektetett deszkaléc jelzi a cipővel bejárható terület határát, valamelyik belső helyiségből szemüveges, szakállas, egyházi embernek tűnő arab férfi jön elő mosolyogva. Az AFP fotósával vidáman pacsizik - nőket nem érinthet, tiltja a vallása. Annyit sem hajlandó elárulni, hogyan hivatkozhatunk rá a cikkben: "Írjad azt, hogy senkise mondta" - viccelődik tört, hadaró magyarsággal. Míg ott vagyunk, két iskolatáskás gyerek próbál bejutni, de elküldi őket. A jobbra nyíló imateremben fiatal, egyetemistának tűnő férfi imádkozik.

Az iszlám szó békét jelent

#alt#
Jótékonysági Béke Alapítvány
A szemüveges hadarva cáfolja, hogy terrorista tevékenység kapcsolódna egyházközösségükhöz. A botrányról ők maguk is csak a médiából értesültek. Nem cseng neki ismerősen Bolek Zoltán, az Iszlám Közösség vezetőjének neve sem, aki szerda délelőtt az Index kérdésére egyértelműen összefüggésbe hozta a Bartók Béla úti Iszlám Egyház radikalizmusát és a magyarországi terrorveszélyt, valamint utalt arra is, hogy a tavalyi brókerbotránnyal kapcsolatban letartóztattott pénzmosással vádolt szír csoport is ennek a közösségnek a tagjai közül került ki.

"Hogy lenne ez az ember terrorista?" - kérdezi vendéglátónk az egyház terrorista szervezkedés gyanújával kedden őrizetbe vett imámjára utalva. "Normális ember, négy gyereke van, magyar felesége! Itt mi békében élünk, imádkozunk" - teszi hozzá a bent hajlongó fiatalemberre mutatva.

Egyházukat sokan keresik fel a közeli Műegyetem Közel-Keletről érkezett diákjai közül, meséli, de azt nem tudja megmondani, hány tagja van egyházközösségüknek, mivel nem regisztrálják a rendszeresen idejárókat. Arra a kérdésre, hogy az iszlám radikális szárnyához tartozónak vallja-e magát a közösség, így válaszol: "Ez a nép évezredeken át békében élt, birkákat legeltetett a hegyen. Háborúk csak mostanában vannak - Afganisztánt, Üzbegisztánt, Türkmenisztánt hozza példaként. - Mit jelent az iszlám szó? Békét. Na tessék."

#alt#
Második ajtó, jobbra
Csak egyetlen fotót engedélyez odabent, de bármikor szívesen lát egy teára, hiszen a közösségbe nők is beléphetnek. Az imádságot időközben befejező diák mosolyogva megjegyzi: "Terrorizmus nincs itt, csak Amerikában! Azok elmennek mindenhova háborúzni, ott van a terrorizmus."

Nagyon rendesek, kedvesek

A ház tövében működő pékség rendszeres vásárlói az imaterembe járók. "Nagyon rendesek, kedvesek" - mondja az eladónő. Jól ismeri a tegnap őrizetbe vett fogorvost is, két nagyobb gyermekével szokott a pékségben vásárolni. "Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy mi van vele, olyan rendes embernek látszik."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.