Gerzson
1 °C
10 °C

Hárommilliárd forint a Happy End Kft. holdudvarának

2001.03.28. 13:34
Tavaly négymilliárd forintot fizetett ki az Országimázs Központ szerződések alapján, ebből 3 milliárdot két cégnek, az állami ünnepségeket és a Fidesz kampányait szervező Happy End Kft-nek és a miniszterelnök útifilmjeit készítő Ezüsthajó Produkció Film Kft.-nek. A beszámoló elkészítésére két szocialista képviselő keresete után kötelezte a Fővárosi Bíróság az imázsközpontot.

A Fővárosi Bíróság Keller László és Veres János szocialista képviselők keresete alapján március elején úgy döntött, hogy az Országimázs Központnak be kell számolnia a közbeszerzési törvény alapján kötött szerződések tartalmáról. A most nyilvánosságra került jelentésből kiderül, hogy az Országimázs Központ tavaly százharminc szerződést kötött a Happy End Kft.-hez kapcsolódó Ezüsthajó Produkció Film Kft.-vel - összesen hárommilliárd forint értékben. Ötvenhárom esetben a miniszterelnök valamelyik programját filmesítették meg, de ezenkívül voltak olyan rendezvények is, amelyeken a miniszterelnök részt vett ugyan, de az esemény más cím alatt futott. Ebbe a kategóriába tartozott a békéscsabai kolbásztöltő verseny valamint a polgári pártok találkozójáról forgatott film is.

213 szerződés 4 milliárd forintért

A jelentésből kiderül a szerződéskötések száma, a díjazás azonban nem. Az OK tájékoztatása szerint tavaly a hivatal 213 szerződést kötött, és ezekben 4,033 milliárd forintra vállalt kötelezettséget a 4,274 milliárd forintos keretéből. 2000. december 15-ig 3,615 milliárd forintot fizetett ki, amelynek meghatározó részét a Happy End Kft. és a hozzá kapcsolódó Ezüsthajó Kft. kapta.

Világosan látszik, hogy úgy költötték el a költségvetési pénzeket, hogy csak a lebonyolításokat pályáztatták meg, a szolgáltatásokat viszont nem. Ezért teljes körű adatszolgáltatást kérünk, amely már a tételes lebontást is tartalmazza - nyilatkozta az Indexnek Keller László.

Az Index napokban közölt riportjában Tóth István Zoltán, az OK vezetője több mint kétszáz céget jelöl meg a központ szerződéses partnereként. A megjelöltek szúrópróbaszerű felhívása után azonban kiderült, hogy jelentős részük egyáltalán nem tud szerződéses viszonyról, ráadásul a nekik kifizetett megbízási díjak eltörpülnek a Happy End Kft. és a holdudvarába tartozó cégek gázsiától.

Elutasították az érdeklődést

Keller László és Veres János szocialista képviselők tavaly novemberben még óvatosan úgy nyilatkoztak az Indexnek, hogy "az Országimázs Központban érzékelhető a titkolódzás a szerződések és a kifizetések ügyében", ezért ha nem kapnak felvilágosítást a központ pénzügyeiről, bírósághoz fordulnak. A képviselők levélben keresték meg a központ munkatársait, miután a parlamentben eredménytelenül interpelláltak az ügyben.

Bogár László, a MeH politikai államtitkára a felszólalásokban felvetett kérdésekre azt válaszolta, hogy "összesített adatok igényelhetők, de nem a konkrét szerződésekkel kapcsolatban." Az OK szintén "üzleti titokra hivatkozva" utasította el a honatyák érdeklődését. A képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy az OK milliárdos keretszerződéseket kötött a Happy End Kft.-vel, amely közbeszerzési eljárás nélkül tovább adta az ünnepségek megrendezésére vonatkozó megbízásokat. Keller és Veres szerint ezzel a manőverrel kivonták a közpénzeket a közbeszerzési törvény alól.

Az ügyben év elején állást foglalt Majtényi László adatvédelmi biztos is, aki szerint nem méltányolható, hogy üzleti titokra hivatkozva megsértik a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogokat. Majtényi utalt arra, hogy a "közérdekű adat eltitkolása bűncselekmény". Ezt az állásfoglalást a képviselők csatolták a Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetükhöz.

Egyéb eszközök

Szalay Péter, az OK ügyvédje azzal érvelt a bíróság előtt, hogy az Országgyűlésnek több eszköze is van arra, hogy kért adatokba betekintsen, ám az, hogy a képviselők kiszállnak minisztériumokba és iratokba akarnak belenézni, nem tartozik ezek közé. Ezzel csupán a minisztérium munkáját sokszorozzák meg, és ezért az államigazgatás is megbénulhat - mondta Szalay, a március eleji első tárgyaláson.

Keller László parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is szorgalmazta, az Országgyűlés azonban ezt nem vette napirendjére.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.