Judit
-2 °C
8 °C

Törvénytelen helyzet a rádió kuratóriumában

2001.02.22. 17:22
Összeférhetetlenség miatt hat napja nem ülhetne a Magyar Rádió kuratóriumának elnökségében az egyik tag - tudta meg az Index. Imrédy Szabolcs FKgP-delegát, Torgyán József korábbi személyi titkára ugyanis február 16-a óta a kisgazdapárt elnökségében is helyet foglal. A médiakuratórium tagjai a helyzet tisztázását várják tőle, nehogy miatta váljon támadhatóvá a megválasztandó rádióelnök kinevezése.
Fogas kérdés előtt áll a kisgazdapárt fiatal üdvöskéje, a Sörpárt, majd az FKgP ifjúsági szervezetként működő Független Ifjúság egykori elnöke, Torgyán személyi titkára. A 2004-ig garantált rádiókuratóriumi tagságot vagy a némiképp rázósabb, ugyanakkor szédítő perspektívákkal kecsegtető pártelnökségi széket válassza? Imrédy - aki kérdésünkre készséggel elismerte, hogy az ügyben a médiatörvény egyértelműen rendelkezik - nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik pozíciót fogja választani. Sőt, a fiatal ügyvéd-politikus a következőképpen fogalmazott: ,,az ügynek ez a szegmense, amelyre különösen nem kívánok reagálni".

Pedig nem kerülheti el a dolgot. Mentora, Torgyán József ugyanis kedden, a Belgrád rakparti pártszékházban elejtett egy megjegyzést, miszerint Imrédynek választania kell. Az Index kérdésére ráadásul gyakorlatilag ugyanezt mondta Olajos Péter, a rádiókuratórium elnökségének MDF-es delegátusa.

Az elnökségnek nincs hivatalos információja az ügyről, ráadásul a manapság nehéz nyomon követni, hogy ki kicsoda kisgazdapártban, de az esetről azért hallottak - tudtuk meg Olajostól. Az elnökségi tagok azt várják Imrédytől, hogy ő maga kezdeményezze az ügy tisztázását a jövő heti elnökségi és kuratóriumi üléseken. Ha nem teszi, ,,mindenképpen felhívják a figyelmét" erre, ugyanis küszöbön áll az új rádióelnök megválasztása, és az elnökség szerint ,,rossz lenne, ha Imrédy miatt támadnák a döntést".

Olajos Péter szerint nem veszélyezteti a négytagú - csupa kormánypárti delegáltból álló - elnökség határozatképességét, ha Imrédy a politikai karrier mellett határoz, mert döntéseikhez a tagok egyszerű többsége elegendő, ami praktikusan három szavazatot jelent.

Bár egyszerű lenne azt mondani, hogy a kisgazda politikus valószínűleg inkább a médiakuratóriumi tagság mellett voksol majd, a helyzet nem feltétlenül ennyire egyértelmű: Imrédy ugyanis annak idején jól menő Váci utcai ügyvédi irodáját hagyta ott azért, hogy Torgyán József politikai emlőin csüngve egészen a Független Ifjúság vezető pozíciójáig küzdje fel magát.

Az összeférhetetlenségi ügyben két szabad demokrata politikus - Pető Iván és Haraszti Miklós - a napokban levelet írt a Parlament elnökének és a Legfőbb Ügyésznek. Az Index legfrissebb információja szerint az esetet az ügyészség magánjogi főosztálya vizsgálja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.