Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Torgyán újabb bizalmasa válaszotta a párt helyett az államot

2001.02.27. 13:54
Újabb kisgazda politikus hagyta ott Torgyán József pártelnököt, ezúttal egyik közeli bizalmasa. Bár Imrédy Szabolcs, az FKgP elnökségi tagja, a lemondott agrárminiszter egykori személyi titkára döntését még nem közölte a nyilvánossággal, az Index megtudta: a politikus, aki egyben a rádió kurátora is, a kuratórium elnökségének ülésén írásba adta döntését, miszerint lemondott a kisgazdapártban viselt funkciójáról.
Az Index információja szerint Imrédy Szabolcs, az FKgP elnökségi tagja, Torgyán agrárminiszter egykori személyi titkára a Magyar Rádió kuratóriumának elnökségi ülésén tudatta, hogy a politizálás helyett a médiát választja. A fiatal ügyvédet, aki a párt Független Ifjúság nevű ifjúsági szervezetének vezetője, szűk két héttel ezelőtt nevezte ki Torgyán elnökségi tagnak, miután a testületből kiszorította a vele nem eléggé szolidáris kisgazda minisztereket.

Az Index megírta, hogy Imrédy rádiós és pártbeli pozíciója ettől a pillanattól összeférhetetlenné vált, hiszen a médiatörvény tiltja, hogy a kuratóriumok elnökségében pártfunkcionáriusok üljenek. Ugyanebben az ügyben Haraszti Miklós és Pető Iván szabad demokrata képviselők vizsgálatot kértek a legfőbb ügyésztől és a Parlament elnökétől.

A rádiós testület tagjai az Index kérdésére előre jelezték, hogy ha Imrédy nem teszi meg magától, majd ők hívják fel figyelmét a törvénytelen helyzet megszüntetésére, mivel a lehetőségét is el akarják kerülni, hogy valaki ezen az alapon támadja a leendő rádióelnök kinevezését.

A kuratóriumi elnökség ülésén értesülésünk szerint Szadai Károly fideszes elnök vetette fel a kérdést. Egy jelenlévő az Indexnek elmondta: Imrédy annyit közölt, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség.

Miután azt mindenki tudja, hogy a politikai és a rádiós szerepvállalás a törvény szerint összeférhetetlen, Szabolcs állítása implicite azt tartalmazta, hogy pártbeli funkciójáról lemondott - fogalmazott informátorunk. Imrédy Szabolcs ezek után írásban is megerősített, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség. Az érintettet egyelőre nem sikerült elérnünk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.