Piroska
-10 °C
1 °C

Az IHM költségvetésének negyede megmaradt

2003.12.16. 15:46
A Pénzügyminisztérium az év végén összesen mintegy 40 milliárd forintot zárolt a minisztériumi költségvetési előirányzatok fel nem használt részéből, ebből 10,5 milliárd forintot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól vontak el. Ez az összeg az IHM idei költségvetésének a negyede - ismerte el Kovács Kálmán az országgyűlés informatikai bizottsága előtt.
2003 az áttörés éve volt: a parlament elfogadta az új hírközlési törvényt, elkészült a Magyar Információs Társadalom Stratégia, csökkentek az összekapcsolási díjak, és a kormány átmeneti intézkedésekkel javította az internetszolgáltatók helyzetét is. Magyarország a jövőben, új szerepkörének megfelelően, formálni is szeretné azokat a versenyszabályokat, amelyek alapján az unióban a távközlési és informatikai piac működik - mondta az informatikai és hírközlési miniszter kedden az Országgyűlés informatikai bizottságának ülésén.

A Matáv kapta a legnagyobb adókedvezményt

A miniszter elmondta, hogy az idén jelentősen nőtt a szélessávú internetelőfizetők száma: 2003. harmadik negyedévének végén 223 ezren interneteztek széles sávon, míg 400 ezren a hagyományos betárcsázós megoldást használták. Egy évvel korábban a szélessávú internetezők száma 75 ezer, a betárcsázóké pedig 343 ezer volt. A miniszter közölte, hogy a Matáv a szélessávú internettel kapcsolatos hálózatépítés kapcsán eddig 3,5 milliárd forint adókedvezményt hívott le. A legnagyobb szolgáltató mellett az IHM pályázatain a kisebb cégek 1,5 milliárd forint állami támogatást nyertek el az idén a szélessávú hozzáférés elterjesztésére.

10,5 milliárd forint megmaradt

A Pénzügyminisztérium az év végén összesen mintegy 40 milliárd forintot zárolt a minisztériumi költségvetési előirányzatok fel nem használt részéből, ebből 10,5 milliárd forintot az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól vontak el. Ez az összeg az IHM idei költségvetésének a negyede - ismerte el az elvonás korábban cáfolt mértékét a szakminiszter. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke felvetette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az IHM gazdálkodását vizsgálva megállapította, jelentős hibák vannak a tárca beszámolójában, ezért az nem ad valós képet a minisztérium gazdálkodásáról. A miniszter közölte: 2002-ben, amikor a tárca létrejött, valóban történtek különböző hibák, de ezeket már korrigálták.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.