Orsolya
7 °C
10 °C

A terrorizmus elleni küzdelemről is tanácskoznak az Interpol közgyűlésén

2001.09.24. 14:19
Különleges biztonsági intézkedések mellett megnyitották az Interpol hetvenedik közgyűlését. A budapesti tanácskozás egyik legfontosabb témája a terrorizmus elleni küzdelem lesz, de napirendre kerül a drog- és embercsempészet, valamint az euróhamisítás is. A protokoláris megnyitó egyetlen izgalmas pillanata csupán az volt, amikor Orbán Viktor beszédét áramszünet, ezzel együtt néhány másodperces sötétség szakította meg.
Fő téma a terrorizmus lesz
A NATO-csúcsnál már megszokott biztonsági intézkedések közepette megnyitották az Interpol hetvenedik közgyűlését. A 178 országot magába tömörítő rendőrségi szervezet tanácskozása miatt egyenruhások lepték el az egész fővárost, a Kongresszusi Központ környékét pedig lezárták. A hétfő reggeli esős idő miatt gépfegyvereket csak azért nem lehetett látni, mivel azok a készenléti rendőrök esőkabátjai alatt rejtőztek.

Áramszünet szakította félbe Orbán Viktor beszédét

A miniszterelnök megnyitóbeszédében az elmúlt tizenegy évet méltatta, amely során Magyarország egy diktatúrától eljutott oda, hogy a polgárok által megbecsült igazságszolgáltatása, ügyészsége és rendőrsége legyen. Ezt a gondolatmenetet viszont nem volt könnyű kifejteni, ugyanis egy tízmásodperces áramszünet szakította félbe a beszédét. Ezalatt sötétség borította a termet, amelyben a biztonságikkal és újságírókkal együtt több mint nyolcszázan tartózkodtak.

Orbán Viktor és az elmúlt 11 év
Az Egyesült Államokban történt terrortámadás miatt az Interpol közgyűlésének most jóval nagyobb a felelőssége - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezért szükséges megalkotni egy nemzetközi állásfoglalást a terrorizmusról és a terrorizmus elleni harcról. Pintér Sándor belügyminiszter szintén úgy véli, hogy a szeptember 11-i támadással alapvetően megváltoztak a nemzetközi együttműködéssel szemben támasztott követelmények. Az Interpol elnöke, Jesus Espirages Mira elmondása szerint a helyi irodák, valamint a különböző hatóságokkal való együttműködés erősítése, és az informatikai háttér fejlesztése szükséges. Emellett fontos a tagországok törvényeinek összehangolása is.

Kilencezer milliárd euró

A terrorizmus elleni harc mellett az Interpolnak fel kell készülnie arra is, hogy az Európai Unióban kilencezer milliárd darab papírpénz kerül forgalomba. A pénzhamisítás már az első, hétfői napon a plenáris ülés napirendjén szerepel. Az antiterrorista program, drog- és embercsempészet, gépjárműbűnözés és áldozatazonosítás szintén az egyhetes tanácskozás részét képezi, és döntenek Jugoszlávia tagfelvételéről is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.