Mária
-6 °C
-2 °C

A parlament nélkül döntene a kormány a békefenntartásról

2003.05.12. 15:22
A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy találjon az iraki stabilizáció magyar támogatására olyan megoldást, amelyhez az alkotmány szerint nincs szükség parlamenti hozzájárulásra - közölte Kovács László külügyminiszter hétfőn. Kovács ugyanakkor a konkrét részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. A Fidesz humanitárius szerepvállalásról szóló módosító indítványt nyújt be.
A külügyminiszter szerint ez a megoldás csak félmegoldás lehet, nem tudja kiegyenlíteni a békefenntartásban való részvétel megtagadásából adódó tekintélyvesztést. Megjegyezte ugyanakkor, a kormány még nem adta fel a reményt, hogy az ellenzék végül is belátja, hogy az, amit tesz, ellentétes Magyarország érdekeivel. - Értelmetlen dolog ENSZ-felhatalmazásra várni, mert erre nincs reális esély - szögezte le Kovács László, utalva a Fidesz álláspontjára.

Ürügykeresés

Mint rámutatott, az is látszik, hogy miközben a NATO és az Európai Unió tagállamainak, továbbá a csatlakozó országok többsége kész békefenntartókat küldeni - és ezt jó néhányan már meg is tették -, sem az észak-atlanti szövetség, sem az EU nem fog döntést hozni a békefenntartás kérdésében. - Ily módon, aki nemzetközi felhatalmazásra vár, illetve arra hivatkozik, csupán ürügyet keres a békefenntartásban történő magyar részvétel akadályozására, és ezzel a nemzeti érdekek elé helyezi saját pártpolitikai érdekeit - érvelt a külügyminiszter.

Hangsúlyozta, a kormány tisztában van azzal, hogy a legsürgetőbb feladat Irakban a béke megszilárdítása és a közrend helyreállítása. Ettől függ ugyanis, hogy a humanitárius segítség eljut-e a rászoruló iraki emberekhez, elkezdődhet-e a háborús károk helyreállítása, az ország újjáépítése, és az is, hogy megkezdődhet-e Irak új, demokratikus rendjének kiépítése.

Rabló bandák

- A kormány ezért javasolja a parlamentnek, hogy hagyja jóvá 300, békefenntartó feladatokra alkalmas magyar katona Irakba küldését. Ez közvetlenül szolgálna magyar érdekeket is, hiszen nem akarjuk, hogy humanitárius szállítmányaink rabló bandák kezére jussanak - mondta Kovács László.

Jelezte, elő kívánják segíteni, hogy magyar vállalatok is bekapcsolódhassanak az újjáépítésbe, amelynek során elsőbbséget fognak élvezni a békefenntartásban tevékenyen részt vevő országok cégei, és meg akarják alapozni a demokratikus Irak és Magyarország majdani jó kapcsolatait, együttműködését is.

A Fidesz humanitárius missziót akar
Humanitárius szerepvállalásról szóló kapcsolódó módosító indítványt nyújt be kedden a Fidesz az iraki magyar részvételről szóló határozati javaslathoz. Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának hétfői ülése után Demeter Ervin, a testület fideszes alelnöke újságíróknak elmondta: amíg az iraki helyzet rendezésével kapcsolatban nincs megfelelő nemzetközi felhatalmazás, addig egyértelműen szét kell választani a katonai és a humanitárius tevékenységet.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy magyar civil szakemberek humanitárius feladatokat láthatnának el Irakban, például a víztisztításban segédkezhetnének, illetve orvosok is részt vehetnének a munkában. Demeter Ervin ismertetése szerint a Fidesz javaslata azt célozza, hogy "a humanitárius segítségnyújtásban részt tudjon venni Magyarország, a katonaiban ne".

A parlament kedden tárgyal a módosító indítványokról.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.