Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Nem döntöttek az iraki magyar kontingensről

2003.05.05. 19:58
Nagy többséggel hozzájárult az Országgyűlés ahhoz, hogy az iraki békefenntartásban és humanitárius feladatokban részt vevő nemzetközi erők használhassák a magyar légteret, közutakat, vasútvonalakat. Az iraki békefenntartáshoz történő magyar katonai hozzájárulás ügyében viszont a képviselők elutasították a négyötödös többséget igénylő döntést.
Az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel hozzájárult ahhoz, hogy az Irak újjáépítéséhez szükséges békefenntartói és humanitárius feladatokban részt vevő nemzetközi erők 2004 végéig használhassák a magyar légteret, közutakat, illetve vasútvonalakat.

Az erről szóló határozati javaslatot 329 igen szavazattal, 3 tartózkodás és 3 ellenző szavazat mellett fogadta el a Ház.

Egy igen, egy nem

A képviselők 339 igen szavazattal, egy ellenében és egy tartózkodás mellett támogatták ez ügyben a házszabálytól való eltérést, az iraki békefenntartáshoz történő magyar katonai hozzájárulás ügyében viszont 190 igen szavazat mellett 140 nem vokssal elutasították a négyötödös többséget igénylő döntést, így a 300 fős kontingens kiküldéséről kedden kezdheti meg a vitát a Ház.

A katonai kontingensről szóló szavazás előtt Németh Zsolt (Fidesz) megerősítette, hogy frakciója szükségesnek tartja a nemzetközi hozzájárulást a békefenntartáshoz.

A kormány teljesítette a Fidesz kéréseit

Eörsi Mátyás (SZDSZ) hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a kormány teljesítette a Fidesz kéréseit az ügyben korábban beterjesztett javaslat kapcsán. Mint hozzátette, Orbán Viktor volt kormányfő eközben tárgyalt a brit védelmi miniszterrel, és a frakció korábbi kéréseivel ellentétben a békefenntartáshoz ENSZ BT- és NATO-hozzájárulást szabott feltételül.

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulását nem tudjuk a Fidesz asztalára rakni - fogalmazott Eörsi Mátyás, hozzáfűzve, hogy az ellenzéki párt nem a kormánynak, hanem az országnak árt elutasításával.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.