Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A megrongálódott magyar konzulátusra mennek vissza a diplomaták

2003.04.24. 17:53
Amennyiben hétfőn az Országgyűlés kétharmada megszavazza, 300 magyar katona mehet Irakba őrzési, biztosítási feladatokkal valamint egy víztisztító szakaszt is küldene a Honvédelmi Minisztérium, amely már megkezdte a magyar szerepvállalás előkészítését. A külügyi szóvivő szerint egy ideig még nem, ám néhány hónapon belül visszatérhet a magyar külügyi misszió Bagdadba, a kissé megrongálódott külképviseletre.
Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint egy ideig még nem, de néhány hónapon belül visszatérhetnek állomáshelyükre a magyar külképviselet munkatársai, akiket még Irak megtámadása előtt evakuáltak. A külügyi szóvivő elmondta, hogy mivel a helyzet, és a jogi környezet viszonylag gyorsan normalizálódik, a visszatérés időpontja "nem hónapok múlva" lesz.

Fosztogatók rongálták meg a magyar konzulátust

Nem hivatalos információk alapján a Külügyminisztériumban úgy tudják, a bagdadi magyar nagykövetséghez tartozó épületek "bizonyos károkat" szenvedtek, amik nem az amerikai-brit katonai támadások, hanem fosztogatók okoztak.

A Honvédelmi Minisztérium időközben elkezdte kidolgozni az iraki magyar szerepvállalás részleteit, hogy a politikai döntést követően azonnal megkezdődhessen a konkrét tervezés. Több feladatot is szánnak az iraki rendezésben esetlegesen részt vevő magyar katonáknak: az alakulat a békefenntartás mellett speciális műszaki tevékenységet is végezhetne.

Az őrzési és biztosítási feladatokat ellátó katonákkal, speciális víztisztító szakasz is kiutazna. Az utóbbi egység katonái a szentesi alakulattól kerülhetnének ki, ők ugyanis rendelkeznek olyan speciális eszközökkel, amelyek segítségével a "nagyon szennyezett vizet" is meg tudják tisztítani.

A katonák kiválasztása során a Magyar Honvédség az afganisztáni szerepvállalás tervezésekor jelentkezőkre számít egyrészt. Az iraki misszió magyar katonái elsősorban a Magyar Honvédség szolnoki, egri és szentesi alakulataitól kerülhetnének majd ki, de más egységektől is jelentkezhetnek. A szolnokiak a Magyar Honvédség szarajevói rendfenntartó kontingensében, míg a pristinai őr- és biztosító kontingensben a tatai, a debreceni és a hódmezővásárhelyi alakulatok katonái tevékenykednek.

Beosztás szerint akár 1500 dollár havonta

Az iraki misszió katonái egyébként várhatóan ugyanannyi pénzt keresnének, mint Szarajevóban vagy Pristinában szolgáló társaik: beosztástól függően 1000-1500 dollárt kaphatnának havonta az itthoni illetményük mellé. A magyar részvétel költségeit 2-4 milliárd forintra tették tegnap szocialista miniszterek. A logisztikai utánpótlást várhatóan a Magyar Honvédség saját eszközeivel is meg tudná oldani, így nem kellene más országok segítségét igénybe venni.

Legkorábban hétfőn derül majd ki, hogy az ellenzéki pártok támogatják-e az iraki rendezésben való magyar katonai részvételt. A honvédelmi tárca vezetői szerint nem tenne jót Magyarország tekintélyének, ha kitérne a részvétel elől, hiszen szinte mindegyik NATO-tagállam, továbbá jónéhány, a jövőben csatlakozó ország jelezte részvételét a rendezésben.

A hírek szerint Románia 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben, így Magyarország számára is presztízsértékű lenne, ha 300 katonát küldhetne a misszióba. Az Egyesült Államok hat hadosztályt szeretne a térségbe küldeni, amelyek közül kettő nemzetközi lenne. Ezek egyikét várhatóan Lengyelország vezeti majd.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!